Ιστορική συμφωνία Ιράν και Διεθνούς Κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα




Το Πρακτορείο Reuters, και το Γαλλικό Πρόγραμμα μετέδωσαν ότι το Ιράν και η διεθνής κοινότητα κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Την ανακοίνωσαν έκαναν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και η ιρανική ηγεσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, επιτεύχθηκε μια συμφωνία για το πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας μέχρι την 30ή Ιουνίου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σ’ αυτήν, πρόσθεσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε ότι έχουν βρεθεί οι λύσεις για τις “παραμέτρους-κλειδιά” του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι η σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί “μέχρι την 30ή Ιουνίου”.

Μια δυτική διπλωματική πηγή σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν θα καταστραφεί ή θα εξαχθεί από τη χώρα. Επιπροσθέτως, το Ιράν δέχτηκε να γίνονται επιθεωρήσεις για δέκα χρόνια —το διάστημα ισχύος της συμφωνίας— και, όπως ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, θα διατηρήσει σε λειτουργία τις 6.000 από τις 19.000 μηχανές φυγοκέντρησης που διαθέτει.

“Βρήκαμε τις λύσεις, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τη σύνταξη του προσχεδίου”, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ως “καλή είδηση” χαιρέτισε την ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ενας δυτικός διπλωμάτης δήλωσε στο Πρακτορείο Reuters ότι οριστικοποιείται μια κοινή ανακοίνωση της Ομάδας 5+1 και του Ιράν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κοινή ανακοίνωση συντάσσεται από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ενεργεί ως συντονίστρια μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν.

Ο δυτικός διπλωμάτης επεσήμανε ότι μια συνεδρίαση μεταξύ των εκπροσώπων των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα στη Λωζάννη, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Ζαρίφ και η Μογκερίνι πρόκειται να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση.

Πάντως κανένας από τους δύο αξιωματούχους δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με στόχο την υπογραφή μιας οριστικής συμφωνίας ως την 30ή Ιουνίου.

Εξάλλου μια αμερικανική πηγή ανέφερε ότι η ΕΕ και το Ιράν αναμένεται να κάνουν μια κοινή ανακοίνωση περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις Τύπου, ιδίως του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του Ιρανού ΥΠΕΞ Ζαρίφ.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να μεταβούν αμέσως σε ένα συνεδριακό κέντρο της ελβετικής πόλης για να παρακολουθήσουν μια συνέντευξη Τύπου.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 σκόπευαν να παραχωρήσουν μια συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των μαραθώνιων διαπραγματεύσεών τους που ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα.

Φωτογραφία State Department

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: