Τεράστια υποκρισία που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, διακρίνει απέναντι στην Ελλάδα, ο πιο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo», καταλογίζοντας υστεροβουλία στις τράπεζες των εταίρων της Ευρωζώνης, που λαμβάνουν εμβάσματα με χρήματα Ελλήνων που τα στέλνουν για να τα προστατεύσουν από το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή…

Ο Πικετί έκανε λόγο για «υποκρισία», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει προτείνει κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με την Ημερησία που καλύπτει το ενδιαφέρον θέμα, ο Γάλλος οικονομολόγος εκτίμησε ότι «θα πρέπει να βελτιωθεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα».

Αλλά, από την άλλη, συνέχισε, «οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι πολύ ευχαριστημένες που δέχονται τις καταθέσεις των πλουσίων Ελλήνων, χωρίς να δίνουν στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Και θέλετε, λοιπόν, μόνη της η Ελλάδα να επιβάλει ένα δίκαιο φόρο στους πλούσιους Έλληνες φορολογούμενους;» Υποστήριξε ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί προς την κατεύθυνση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σημειώνοντας ότι «εδώ απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση».

Κληθείς να απαντήσει γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνιστά αιτία ανησυχίας, ο Πικετί ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν η «αρχή της τελικής ήττας της Ευρώπης. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Το ερώτημα σε κάθε επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο, θα είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη χώρα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη ή όχι».

Ο κ. Πικετί ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη στα οικονομικά της και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. «Η ιδέα ότι μπορούμε να μειώσουμε ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 90% του ΑΕΠ -ή του 175% όπως στην Ελλάδα και του 107% όπως στο Βέλγιο- με μηδενικό πληθωρισμό και με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, μόνο με τη συσσώρευση πλεονασμάτων 2, 3 ή 4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, αυτό είναι γελοίο», τόνισε και σημείωσε ότι θα χρειάζονταν «δεκάδες χρόνια».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: