Ικανοποίηση στο Ιράν για τη συμφωνία αλλά και αμφιβολίες




Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν στην Τεχεράνη τη συμφωνία – πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επετεύχθη χθες στη Λοζάνη και καθορίζει τις βασικές αρχές για την τελική συμφωνία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το MEGA, δυτικές πηγές λένε ότι μειώνεται δραστικά η δυνατότητα του Ιράν να φτιάξει πυρηνική βόμβα και μόλις επιβεβαιωθεί η τήρηση της συμφωνίας, τότε θα αρθούν οι δυτικές κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

“Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένη να άρει τις κυρώσεις άμεσα. Όποιος μιλάει για σταδιακή άρση των κυρώσεων, μιλάει σε πλήρη αντίθεση με ό,τι έχει συμφωνηθεί” υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμεντ Ζαρίφ.

Το Ιράν δέχτηκε επιθεωρήσεις για δέκα χρόνια και θα διατηρήσει σε λειτουργία λιγότερο από το ένα τρίτο των μηχανών φυγοκέντρισης που διαθέτει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε “ιστορική” τη συμφωνία τονίζοντας ότι θα εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Την ανακοίνωση χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα πλην του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή.

Στην Τεχεράνη, ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Κασανί χαιρέτησε τη συμφωνία, αλλά προειδοποίησε: “Πρόεδρε της Αμερικής και Ομάδα 5+1 πρέπει να τηρήσετε το δικό σας κομμάτι της συμφωνίας. Αν όμως αθετήσετε την υπόσχεσή σας το Ιράν δεν θα έχει άλλη επιλογή απ’ το να μην τηρήσει τη συμφωνία”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: