Οι Βρετανοί κατασκόπευαν την ηγεσία της Αργεντινής… τι έκπληξη!




Τα έγγραφα του φυγά, πρώην πλέον εργαζόμενου της πανίσχυρης Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA: National Security Agency), Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκαλύπτουν βρετανική κατασκοπευτική δραστηριότητα το διάστημα 2006-2011, με στόχο την ηγεσία της Αργεντινής, πολιτική και στρατιωτική, λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια των νήσων Φόκλαντ. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα, ότι έκπληξη θα αποτελούσε εάν οι πολύπειροι στον τομέα Βρετανοί, είχαν εγκαταλείψει την εν λόγω δραστηριότητα, όχι το αντίθετο…

Την είδηση φέρνει στο φως της δημοσιότητας το τηλεοπτικό δίκτυο TN του Μπουένος Άιρες, επικαλούμενο έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του από ομάδα δημοσιογράφων στη Βραζιλία που είχε συνεργαστεί με τον Σνόουντεν. Ο δημοσιογράφος που παρέλαβε το έγγραφα, μετά από πλήθος τηλεφωνημάτων, πείστηκε να μεταβεί στο Ρίο ντι Τζανέιρο, όπου και του παρέδωσαν τα έγγραφα, αφού πρώτα τον μετέφεραν σε άγνωστο μέρος.

Ένα μάλιστα έγγραφο με ημερομηνία 2010, έφερε τη διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητο», περιγράφει τις βρετανικές ενέργειες για τη συλλογή πληροφοριών από τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της Αργεντινής.

Όπως αναφέρει το MEGA, τα Φόκλαντ, όπου ζουν 2.800 κάτοικοι που απασχολούνται με την εκτροφή προβάτων, απέχουν 480 χιλιόμετρα από τα παράλια της Αργεντινής και 12.870 χιλιόμετρα από τη Βρετανία, ενώ έχουν βρεθεί και κοιτάσματα πετρελαίου, γεγονός που εντείνει τη διαμάχη για τον έλεγχό της.

Οι δυνάμεις της Αργεντινής κατέλαβαν τα Φόκλαντ το 1982 και η Βρετανία τα απελευθέρωσε με έναν σύντομο πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες.

Εκπρόσωπος του Foreign Office αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα (σ.σ. λογικό), όπως έπραξε και η κυβέρνηση της Αργεντινής (σ.σ. ενδιαφέρον), παρότι οι σχέσεις των δυο πλευρές έχουν κλιμακωθεί μετά τη διατύπωση βρετανικής πρόθεσης να ενισχύσει την άμυνα των νήσων…

Η ενίσχυση θα πάρει τη μορφή αποστολής προηγμένων οπλικών συστημάτων, αλλά και της συνεχούς μεταστάθμευσης στην περιοχή, αεροπορικών και ναυτικών μέσων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, με τη βρετανική πλευρά να κάνει λόγο για «πολύ ενεργή απειλή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: