Η Ρωσία συζητά χαλάρωση για εισαγωγές τροφίμων από Ελλάδα, δεν εξετάζει οικονομική βοήθεια




Η Ρωσία δεν εξετάζει καμία οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, σύμφωνα με τρεις Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg.

Ωστόσο, η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων από την Ελλάδα, οι οποίοι επιβλήθηκαν ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, όπως δήλωσαν δύο από τους τρεις αξιωματούχους, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Η Ρωσία χτίζει δεσμούς με ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να βοηθήσουν στην άρση των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από την ΕΕ, αφού το μπλοκ των 28 χρειάζεται ομόφωνη έγκριση για την επέκταση των μέτρων που στοχεύουν να πλήξουν την οικονομία και την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας, που λήγουν τον Ιούλιο. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ θα συζητηθούν υπό το φως της πολιτικής κυρώσεων που επιβάλλονται από την ΕΕ και τη μάλλον ψυχρή στάση απέναντι σε αυτήν την πολιτική των κυρώσεων από την Αθήνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, την Παρασκευή.

Οι κ. Πούτιν και Τσίπρας θα έχουν επίσης συνομιλίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Πεσκόφ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει από τη Ρωσία οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια.

Το Φεβρουάριο ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα από την Ελλάδα, αν αυτό υποβληθεί.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι αισιόδοξη ότι η Ρωσία θα άρει την απαγόρευση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η Ρωσία εξετάζει τρόπους για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χωρίς να απαλλάξει επισήμως την Ελλάδα από τον αποκλεισμό που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μεταξύ των επιλογών είναι να επιτρέπεται στις ελληνικές εταιρείες να εξάγουν τρόφιμα στη Ρωσία, εφόσον αποτελούν κοινοπραξίες με Ρώσους εταίρους. Μια άλλη δυνατότητα είναι να συσκευάζονται προϊόντα διατροφής στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από την Ελλάδα και να πωλούνται ως ντόπια προϊόντα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ – Bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: