Οι Podemos είναι καλοί για την Ισπανία και την Ευρώπη, γράφουν ερευνητές του NYU




Μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που έστρεψε την διεθνή προσοχή στα δεινά που προκάλεσε η επιβεβλημένη από την Τρόικα λιτότητα, και άλλα παρόμοια κόμματα κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη, με σημαντικότερη την άνοδο του Podemos στην Ισπανία, υποστηρίζουν οι Ryan Rappa και Irene Pañeda Fernández, ερευνητές στο New York University Abu Dhabi, σε άρθρο τους στη HUFFINGTON POST με τίτλο «Why Podemos Is Good for Spain, and Europe».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε λιγότερο από έναν χρόνο οι Podemos έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στην Ισπανία. Πρόκειται για ένα νέο κόμμα που υπόσχεται να μεταφέρει το βάρος της Ισπανίας πίσω από την διελκυστίνδα που ήδη έχει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας σε ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία τα όρια της συνοχής της Ευρωζώνης.

Εν συντομία, ήρθε η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η απάντησή της στο Podemos θα επικυρώσει ή θα αμφισβητήσει την ύπαρξή της για τα επόμενα χρόνια.

Το Podemos, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχτηκαν μέσα από την ευρεία αγανάκτηση κατά της δημοσιονομικής λιτότητας, της ενδημικής διαφθοράς και της αποτυχίας των παλιών πολιτικών κομμάτων να την αντιμετωπίσουν. Μετά το 2008, η Ισπανία με μια ανεργία που ξεπερνά το 20% και ένα τεράστιο χρέος βρέθηκε μεταξύ των δανειζόμενων χωρών που πίστεψαν ότι με την περικοπή των κρατικών δαπανών θα μπορέσουν να ελέγξουν το χρέος και να αποκαταστήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι πιστωτές της Ισπανίας και κυρίως η Τρόικα επέμειναν στη λιτότητα και οι ισπανικές κυβερνήσεις υπέκυψαν, για να οδηγηθεί τελικά σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και αύξηση του χρέους.

Το άρθρο κάνει αναφορά στις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του Podemos σημειώνοντας ότι ορισμένες εξ αυτών θα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας και της Γαλλίας κυρίως, που αντιδρούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που θα επιτρέπει τη μεταφορά πόρων από το βορρά στο νότο. «Θα είχε νόημα να γίνει αναδιάρθρωση ή και διαγραφή μέρους του ισπανικού χρέους και να τεθεί τέλος στη λιτότητα, όπως θα είχε νόημα μια πιο σφιχτή δημοσιονομική ένωση για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, καθώς η λιτότητα σαφώς απέτυχε να άρει τις οικονομικές δυσκολίες, όπως και να μειώσει αισθητά το χρέος», σημειώνουν οι αρθρογράφοι.

Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η Ισπανία είναι σε κάποιον συμβιβασμό ανάλογο με της Ελλάδας και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, σημειώνεται, καθώς η ΕΕ θα παράσχει στη χώρα μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών με αντάλλαγμα ένα λεπτομερές σχέδιο που θα καθιστά βιώσιμο το ισπανικό χρέος.

http://www.huffingtonpost.com/ryan-rappa/why-podemos-is-good-for-spain-and-europe_b_6987436.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: