Η Λευκωσία έχει επεξεργασθεί φόρμουλες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για την Αμμόχωστο




Του Κώστα Βενιζέλου

Την τακτική τους θα καθορίσουν οι εν δυνάμει μεσολαβητές, με πρωταγωνιστές στο προσκήνιο τα Ηνωμένα Έθνη, από αύριο όταν θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στα κατεχόμενα.Παρά το γεγονός ότι το αρχικό διαδικαστικό σενάριο θα ισχύσει όπως και ο στόχος για επίσπευση των συνομιλιών διά της αύξησης των ρυθμών, είναι προφανές πως στις συζητήσεις θα ενταχθούν κι άλλα θέματα, αναλόγως και ποιος θα κερδίσει στις ψευδοεκλογές. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, δεν αποκλείεται από το ράφι να κατέβουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ενώ εάν κερδίσει ο Μουσταφά Ακιντζί, δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο και το θέμα της Αμμοχώστου. Ένα κεφάλαιο που επιχείρησαν ανεπιτυχώς οι Αμερικανοί διά του αντιπροέδρου Μπάιντεν να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα για να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία. Ήδη ο Τουρκοκύπριος πολιτικός έχει αναφερθεί στο θέμα της Αμμοχώστου (κλειστή περιοχή) σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου.

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, έτοιμες φόρμουλες για ΜΟΕ έχει και η Λευκωσία, η οποία δεν αποκλείει να εφαρμόσει μερικά μέτρα από αυτά και μονομερώς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί και εναλλακτικές φόρμουλες που αφορούν την Αμμόχωστο, ως ΜΟΕ και όχι ως μέρος της συνολικής λύσης. Σημειώνεται ότι τεχνικές επιτροπές λειτουργούσαν όλη αυτή την περίοδο, παρά το πάγωμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Είναι προφανές πως τέτοιες συζητήσεις δύσκολα θα ανοίξουν πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία. Αλλά και μετά η σοβαρή συζήτηση του θέματος της Αμμοχώστου δύσκολα θα προχωρήσει εκτός κι εάν ανάψει το πράσινο φως η Τουρκία. Τέτοιες ενδείξεις σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχουν. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τέτοιες διεργασίες υπήρξαν πολλές στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2005 υπήρξαν διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ( Τζιωνής-Περτέφ) μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που ενώ είχαν προχωρήσει σημαντικά τις σταμάτησε η Τουρκία διά του τότε Προέδρου Σεζέρ.

Η παράλληλη συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελεί μια από τις επιλογές των Ηνωμένων Εθνών, που παρουσιάζονται αποφασισμένα να κινηθούν γρήγορα και προσεκτικά, επιχειρώντας να δώσουν την εντύπωση πως πρόκειται για «τελευταία ευκαιρία». Μια ρητορική που υιοθετήθηκε και στο παρελθόν και αποσκοπούσε να ασκήσει πιέσεις.

Στο πεδίο των εν δυνάμει μεσολαβητών, οι αγγλοαμερικανοί κινούνται παρασκηνιακά. Οι Αμερικανοί δήλωσαν και δημοσίως έτοιμοι να παρέμβουν ενώ οι Βρετανοί αν και βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, σε διπλωματικό επίπεδο κινούνται παρασκηνιακά.

Είναι προφανές πως παρόλο που η προσοχή είναι στραμμένη στα κατεχόμενα, όσοι από τους βασικούς παίκτες είναι καλοί γνώστες του Κυπριακού, αναμένουν τις εκλογές στην Τουρκία. Η Τουρκία αν και δημοσίως σπεύδει να δηλώσει την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2015, επί της ουσίας δεν έχει διαφοροποιήσει τη στάση της. Την ίδια ώρα, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει στην ευρύτερη περιοχή. Χθες κινείτο μεταξύ των τουρκικών ακτών και της κατεχόμενης Κύπρου, γεγονός που δεν είναι μεν παραβίαση, ωστόσο η διατήρηση του σκάφους στην περιοχή μπορεί να εκληφθεί και ως μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, κυρίως προς την ελληνική πλευρά.

Σιωπηρά παρέμειναν τα Ην. Έθνη

Τα Ηνωμένα Έθνη παρέμειναν τις τελευταίες εβδομάδες σιωπηρά αναμένοντας τα αποτελέσματα από τις ψευδοεκλογές. Την ίδια ώρα γνωρίζουν πως σε περίπτωση που κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές ο Μουσταφά Ακιντζί τότε θα υπάρξει μια περίοδος αναμονής μέχρι να ενημερωθεί και να συστήσει τη διαπραγματευτική του ομάδα. Στην περίπτωση επικράτησης του νυν κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, τότε η διαδικασία θα επαναρχίσει στα μέσα Μαΐου, όπως είναι και ο προγραμματισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι δε σαφές πως διαφορετική τακτική θα ακολουθηθεί από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού στην περίπτωση που κερδίσει ο Ακιντζί και διαφορετική με τον Έρογλου.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους συνεργάτες του στη Λευκωσία και ενημερώνεται για τα διαδραματιζόμενα. Από αύριο θα επανέλθει στη δράση.

Τριμερής: Η διακήρυξη της Λευκωσίας θα καθορίσει τα επόμενα βήματα

Η ΠΡΟΣΟΧΗ της Λευκωσίας είναι στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Απριλίου. Νίκος Αναστασιασης, Αλέξης Τσίπρας και Abdel Fattah Al Sisi, θα συζητήσουν περιφερειακά θέματα και τη διεύρυνση της συνεργασίας.

Ήδη, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, υπάρχουν κράτη της ευρύτερης περιοχής τα οποία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε αυτή τη συνεργασία. Η ένταξή τους θα εξαρτηθεί από τους τρεις πρωταγωνιστές, οι οποίοι στηρίζουν ούτως ή άλλως τη διεύρυνση της συνεργασίας αυτής. Σημαντικό εργαλείο θα αποτελέσει για τη συνέχεια η διακήρυξη της Λευκωσίας, που θα συνιστά το κοινό κείμενο πολιτικής των τριών χωρών. Η διακήρυξη έχει προετοιμαστεί από τεχνοκράτες των τριών εμπλεκομένων και θα παρουσιαστεί μετά τη σύνοδο της τριμερούς. Είναι προφανές πως η τριμερής πέραν από την ενασχόληση με τις εξελίξεις στην περιοχή, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για παρεμβάσεις, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις καθώς υπάρχουν αρκετά μεταξύ τους θέματα για συζήτηση. Στην κυπροαιγυπτιακή ατζέντα είναι πολλά ζητήματα, που αφορούν την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα( το ενεργειακό είναι χωριστό και το διαχειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί ενώ φαίνεται ότι θέμα συνεργασίας και στα θέματα της αεροπορικής σύνδεσης).

Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται και για τριμερή με το Ισραήλ. Το πρώτο βήμα, μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης στο Ισραήλ και την εκεί επίσκεψη, μάλλον τον Μάιο, του Προέδρου Αναστασιάδη, θα προωθηθεί μια τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: