Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, στην προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, όπου εν όψει εκλογικής περιόδου, οι αντίπαλοι των Δημοκρατικών φαίνονται διατεθειμένοι να παίξουν με την απομόνωση της Κούβας, με στόχο τις ψήφους της κουβανέζικης παροικίας, κυρίως σε μια πολύ κρίσιμη εκλογική περιφέρεια, αυτή της πολιτείας της Φλόριδα. Πάντως, μέχρι της στιγμής, ο κ. Ομπάμα δεν έχει εξασφαλίσει τίποτα από τους αδελφούς Κάστρο.

Να αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), σε έκθεση που παρουσίασε στο Κογκρέσο ο Ομπάμα εκφράζει “την πρόθεσή του να αφαιρέσει την Κούβα από τον κατάλογο αυτό, ένα απαραίτητο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας”.

“Η κουβανική κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει καμία υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία τους τελευταίους έξι μήνες”, υπογραμμίζει σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, όμως οι ανησυχίες μας για πολλές από τις πολιτικές και τις ενέργειες της Κούβας δεν εμπίπτουν στα κριτήρια για την υπαγωγή της χώρας στον κατάλογο αυτό. Τώρα οι κοινοβουλευτικοί έχουν διορία 45 ημερών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση του Ομπάμα. Ο Ντικ Ντάρμπιν, δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστήριξε την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

“Αν και δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του (Κουβανού προέδρου Ραούλ) Κάστρο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το άνοιγμα του νησιού στις ιδέες, το εμπόριο και την αμερικανική ώθηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δούμε μια χώρα πιο ανοικτή και πιο ανεκτική”, δήλωσε σχετικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: