Η Κύπρος συμφώνησε με τους δανειστές και η Βουλή ψήφισε… Αναστασιάδης: Η ψήφιση του νόμου ενισχύει την έξοδο στις αγορές
Τη σημερινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδεικνύοντας ότι αυτή ενισχύει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές και κατ’ επέκταση για  πλήρη απεξάρτηση από τους δανειστές.

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των εν λόγω κομμάτων που υπερψήφισαν τα νομοσχέδια, χωρίς να παραγνωρίζει, όπως σημειώνει, τη στάση των υπολοίπων κομμάτων που έστω και αν καταψήφισαν το νομοσχέδιο συνέβαλαν στην τελική του μορφή.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή είναι προϊόν σκληρής και επίπονης προσπάθειας της Κυβέρνησης με τη συνεργασία  εμπειρογνωμόνων των  κοινοβουλευτικών κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Κυβέρνησης, των τροποποιήσεων στα νομοσχέδια προς περαιτέρω διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων, καθώς επίσης και σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Υπογραμμίζει παράλληλα πως είναι εμφανές τόσο από την τελική μορφή της νομοθεσίας όσο και από δηλώσεις εκπροσώπων της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι με τη νέα νομοθεσία παρέχεται επαρκής προστασία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και, ταυτόχρονα, διορθώνεται μια ανωμαλία που τυχαίνει εκμετάλλευσης από κάποιους που, ενώ μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλεύονται το ισχύον σύστημα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει επίσης ότι η σημερινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανάμεσα σε άλλα, ενισχύει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές και κατ’ επέκταση για  πλήρη απεξάρτηση από τους δανειστές, επιτρέπει τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης.

Αναφέρει τέλος ότι η Κυβέρνηση πιστεύει πως «μόνο μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας, κάτι που απαιτεί και η κυπριακή κοινωνία, θα καταφέρουμε να μην επιτρέψουμε να είμαστε υπόλογοι σε μνημονιακές υποχρεώσεις από τις οποίες μπορούμε να απαλλαγούμε το συντομότερο, με τη συνεργασία όλων».

Με πλειοψηφία των 33 και πέραν ψήφων ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας

Κατά πλειοψηφία και  ψήφους των 33 και άνω υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας, μετά από εξουθενωτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ με ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση που κατέληξε σε ικανοποίηση των κόκκινων γραμμών της ΕΔΕΚ, η οποία τελικά υπερψήφισε τα νομοσχέδια αφού προηγήθηκε υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει.

Της ψήφισης των πέντε νομοσχεδίων και έγκρισης των κανονισμών για τους συμβούλους αφερεγγυότητας προηγήθηκε η υπερψήφιση των τροπολογιών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ. Οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ ψηφίστηκαν είτε ομόφωνα είτε με μία αποχή που τήρησε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal