Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Κάτι δεν πάει καλά στο «βασίλειο» του Προεδρικού της Λευκωσίας. Ομοιάζει η κατάσταση με το αποτέλεσμα μίας κατάρας που κατατρέχει το Μέγαρο. Η κρίση διαδέχεται η μία την άλλη από την ημέρα της ορκωμοσίας του σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλες οι αλλαγές που επιχείρησε μετά την επιστροφή του στη Λευκωσία από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης απέτυχαν, παρά τις προσπάθειες του ίδιου και των συνεργατών του. Και αναρωτήθηκα: Είναι όντως έτσι τα πράγματα, κύριε Πρόεδρε; ‘Η μήπως ευθύνεστε εσείς για τις επιλογές που έχετε κάνει; Ό,τι και να συμβαίνει, την πληρώνει ο αθώος κυπριακός λαός, που παρακολουθεί με τρόμο τα τεκταινόμενα στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Όσοι διαβάσαμε την ιστορία του Watergate και την εκκωφαντική πτώση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, γνωρίζουμε ότι η σήψη, όταν κυριαρχεί στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, και λόγω του φόβου της κρίσης που έρχεται σαν λαίλαπα, καταστρέφει πρώτα το ίδιο το σύστημα. Ο ένας παρασύρει μαζί του τον άλλο και το ντόμινο σαρώνει τα πάντα. Ο πρώτος που πέφτει παίρνει μαζί του και τον επόμενο, και δημιουργείται ένα ντόμινο που ουδείς, όσο δυνατός και να είναι, μπορεί να σταματήσει. Βεβαίως, μπορεί να αντιτείνει κάποιος ότι δεν ίδρωσε κανενός το αυτί για την τραγωδία στο Μαρί, όπου χάθηκαν συνάνθρωποί μας. Δεν θα έχει άδικο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ακολούθησε και το «Μαρί» τής οικονομίας, χάθηκαν οι περιουσίες πολλών ανθρώπων και δεν άνοιξε μύτη.

Η υπόθεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι καθαρά δικαστική και αφορά την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ο κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, έχει ζητήσει μόνος του τη διερεύνηση της υπόθεσης και έχει υποστηρίξει με πάθος την αθωότητά του. Ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει, ούτε ο κ. Αναστασιάδης. Η κυπριακή δικαιοσύνη θα λάβει την τελική απόφαση, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή.

Πρέπει να παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να φροντίσει ώστε να αποτραπεί κλείσιμο της υπόθεσης η οποία συντάραξε το πανελλήνιο και πιάστηκε από τα ραντάρ της ξένης διπλωματίας, που έστειλε στις ξένες πρωτεύουσες τηλεγραφήματα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του. Η απαξίωση συνοδεύεται από επισημάνσεις για διαφθορά και σκάνδαλα με τη χρησιμοποίηση της δύναμης που προσφέρει η εξουσία. Δεν γνωρίζω αν αξίζει ή όχι του Προέδρου τέτοια τιμωρία, αλλά είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει μία κάκιστη και βρώμικη κατάσταση, που αφορά και τον ίδιο. Οι αντίπαλοί του υπονοούν ότι μπορεί και να δημιούργησε το σκηνικό που παρακολουθεί άναυδος ο λαός.

Όταν οι ξένοι πιέζουν τον Πρόεδρο για να επιστρέψει σε έναν κακό διάλογο με την κατοχική πλευρά, και την ίδια στιγμή τον φέρουν να είναι στο επίκεντρο της διαφθοράς, τότε βρισκόμαστε ενώπιον ενός σοβαρότατου προβλήματος. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θα έλεγα ότι ο κ. Αναστασιάδης μπορεί, από τη μία στιγμή στην άλλη, να βρεθεί εκβιαζόμενος. Διότι ένας καλός τρόπος να λυγίσει ένας πολιτικός – και χωρίς αναγκαστικά να αναφέρομαι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – είναι ο εκβιασμός όχι γι’ αυτή καθαυτή τη διαπραγμάτευση, αλλά για ένα θέμα που επηρεάζει τον επικεφαλής ενός κράτους. Η διαφθορά έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σε πολλές χώρες για να εκβιάσουν οι ισχυροί της γης τους ανίσχυρους ηγέτες, οι οποίοι υπό το βάρος σκανδάλων μετατρέπονται σε εύκολους στόχους.

Τα οικονομικά σκάνδαλα πρέπει να εξιχνιαστούν πάραυτα, διότι ο αρχηγός του κράτους πρέπει να είναι άσπιλος και αμόλυντος και να μην τον συνοδεύει καμία σκιά. Διότι είναι άλλο να τα λέμε και να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, και άλλο να μετατρέπονται τα σκάνδαλα σε εφιάλτη. Και καλά να την πληρώσει ένας Πρόεδρος… Γιατί πρέπει να τιμωρηθεί η χώρα και ο λαός;

Η αντιπαράθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα δεν θα είναι αναίμακτη. Ο δεύτερος απέδειξε με το περιεχόμενο των επιστολών του ότι στο στόχαστρό του είναι και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που διόρισε τον Γενικό Εισαγγελέα, νιώθει, μου λένε, απογοητευμένος και πικραμένος. Μα πού ζει; Είναι ο πρώτος που τον «πρόδωσε»;

Εγώ θα καταθέσω την αλήθεια ανεξάρτητα από συνέπειες… Στην Κύπρο δρα μία μαφία αποτελούμενη από πολιτικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό «προσωπικό». Προστατεύει τους δικούς της ανθρώπους, ενίοτε τους αλλάζει, τους αποσύρει και τους επαναφέρει. Πρόκειται για το μεγάλο μυστικό της Λευκωσίας. Πιστεύω ακράδαντα πως όλα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή πρωτεύουσα έχουν σχέση με τη δραστηριότητα αυτής της μαφίας. Η κυπριακή δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύσει και να θωρακίσει τη δημοκρατία πάραυτα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα νέα δεδομένα στην κυπριακή πολιτική σκηνή επηρεάζουν και το Κυπριακό. Δεν επιτρέπεται καμία συζήτηση με ανοικτό το μέτωπο της διαφθοράς των πολιτικών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να στρέψει την προσοχή του αποκλειστικά στο θέμα της οικονομίας και στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης όσων αναμείχθηκαν στα σκάνδαλα. Η επίλυση του Κυπριακού ΠΡΕΠΕΙ να περιμένει και δεν χάθηκε ο κόσμος εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις 3 ή 5 μήνες αργότερα. Έτσι κι αλλιώς, αυτές οι συνομιλίες, που διευθύνει ειδικά ο Νορβηγός Άιντα, οδηγούν μόνο στη σταύρωση της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να συμπράξει σ’ αυτό το έγκλημα;

www.philenews.com, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: