Η φρίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας: Έκθεση φωτογραφίας για τα 100 χρόνια από τις σφαγές που διέπραξαν οι Τούρκοι




Όταν ένας άνθρωπος ζήσει τη φρίκη, σίγουρα θα προσπαθήσει να ξεχάσει, τις περισσότερες φορές όμως τον συνοδεύει για ολόκληρη του τη ζωή. Όταν ένας λαός ζήσει όμως τη φρίκη, όπως ο λαός των Αρμενίων, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να θυμάται και να διεκδικεί, η φρίκη αυτή να μην επαναληφθεί.

Η φετινή χρονιά είναι συμβολική και μεγάλης σημασίας για όλους τους Αρμένιους, καθώς στις 24 Απριλίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία, την οποία κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει ως μια από τις πιο φρικτές σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας και κατά την οποία υπολογίζεται ότι 1 με 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από τους Οθωμανούς.

«Θυμάμαι και διεκδικώ» είναι ακριβώς και το μήνυμα που επέλεξε να στείλει η Κρατική Συντονιστική Επιτροπή της Αρμενίας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις στον κόσμο με αφορμή την εκατονταετή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

«Το σύνθημα αυτό αποτελεί» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Γκαλούστ Σαχακιάν, «πανανθρώπινο μήνυμα για την καταδίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας και όλων των άλλων γενοκτονιών που έχουν διαπραχθεί».

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργανώνει στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική – ειδησεογραφική μαρτυρία». Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσαν το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Γκαλούστ Σαχακιάν.

«Όσο επώδυνη και τραγική είναι η μνήμη αυτών των γεγονότων, άλλο τόσο είναι υποχρεωτική και η διάδοση από γενιά σε γενιά της εντολής `Ποτέ ξανά`» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας εξηγώντας πως η η προβολή αυτού του μοναδικού φωτογραφικού υλικού που μαρτυρεί το γεγονός της μεγάλης τραγωδίας της εν ψυχρώ εξολόθρευσης και εκτοπισμού των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων, έχει ως αποστολή να διαφυλαχθεί ζωντανή η μνήμη και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά για το τρομερό έγκλημα που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

«Η έκθεση αυτή μαρτυρεί από μόνη της ότι όσος χρόνος και να περάσει `εμείς θα θυμόμαστε και θα διεκδικούμε`» και πως «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται» διεμήνυσε ο κ. Σαχακιάν.

Στη νότια αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου ο επισκέπτης μπορεί να δει συγκλονιστικές φωτογραφίες – ντοκουμέντα της Γενοκτονίας των Αρμενίων ενώ στη βόρεια αίθουσα φιλοξενούνται αντίγραφα από πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου της εποχής τα οποία αναφέρονται στις σφαγές και στη Γενοκτονία.

Στην κεντρική αίθουσα θα προβάλλεται απόσπασμα από την ταινία «Πλειστηριασμός ψυχών (Auction of Souls)» η οποία γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1918 και βασίζεται στο βιβλίο «Ο βιασμός της Αρμενίας (Ravished Armenia) της επιζήσασας Αουρόρα Μαρντιγκανιάν, η οποία κατάφερε, μετά που έζησε μπροστά στα μάτια της την άγρια δολοφονία των γονιών και των αδελφιών της, να αποδράσει από το χαρέμι του Τούρκου Κεμάλ Εφέντη και να καταφύγει τελικά στην υπό τον έλεγχο των Ρώσων πόλη Ερζερούμ και από εκεί να καταλήξει τελικά στη Νέα Υόρκη όπου και εγκαταστάθηκε.

Στην κεντρική αίθουσα εκτίθεται επίσης η ενότητα «Αρμενική Γενοκτονία και Κύπρος» που περιλαμβάνει τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Γενοκτονία και το νόμο που ψήφισε την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 η κυπριακή Βουλή για ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκαλούστ Σαχακιάν εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου αλλά και τον Αντιπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρκτές Μαχτεσιάν, όπως επίσης και σε όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας καθώς και προς όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: