“Οι ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα”, είπε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ!




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ελαστικότητα στο θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Βίτορ Κοστάντσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου, Μανώλης Σπινθουράκης.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να παράσχει τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον ο Κοστάντσιο ανέφερε ότι υπάρχουν κανόνες επί του θέματος και ότι εφόσον τηρούνται θα μπορούσε η ελαστικότητα να συνεχιστεί.

Σημείωσε πάντως ότι σε περίπτωση αφερεγγυότητας ενός κράτους έναντι ενός πιστωτή του δεν υπάρχει αυτοματισμός ούτε σε σχέση με την έξοδο του κράτους αυτού από την ευρωζώνη, ούτε σε σχέση με την φερεγγυότητα των τραπεζών του. Ανέφερε επίσης, ότι για την ΕΚΤ θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τίθεται.

Ερωτηθείς εξάλλου από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη συμφωνίας των δανειστών με την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν στις ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτικοί και κεφαλαιακοί έλεγχοι, η απάντηση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ ήταν, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου.

Αναφορικά δε με την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που δεν καλύπτονται από τον EFSF και το πως η ΕΚΤ προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τον κίνδυνο συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Κοστάντσιο απάντησε στην Καϊλή, ότι η ΕΚΤ έχει συμβουλέψει ήδη τις Ελληνικές Τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: