Η Αγκυρα “καρφώνει” τη Λευκωσία: Συντονισμένα και αμοιβαία σταμάτησαν οι έρευνες για ΦΑ στην Κύπρο




Αμοιβαία, με συντονισμό, σταμάτησαν οι έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, προσθέτοντας ότι το Μπαρμπαρός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μερσίνα για συντήρηση.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι καθώς είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία είναι εναντίον των μονομερών ερευνών  στη Μεσόγειο, όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως υποστήριξε. Με την πολιτική που έχει θέσει η Τουρκία η ενέργεια πρέπει να είναι πάντοτε λόγος για ειρήνη, δήλωσε.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε με την Ελλάδα, τη “νότια Κύπρο”, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και το ψευδοκράτος δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να συνεχιστεί, ανέφερε και πρόσθεσε: “Θέλω να τονίσω ότι εδώ πρέπει να δοθεί αμοιβαία η απαραίτητη προσοχή”.

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συντήρηση του Μπαρμπαρός στη Μερσίνα, ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις εργασίες και πως στις 6 Απριλίου θα ξεκινήσει για την Αλεξανδρέττα για έρευνες εκεί.

“Ασφαλώς και είναι αλήθεια ότι σταμάτησαν αμοιβαία με συντονισμό οι έρευνες στην περιοχή. Θέλω να πω με αυτή την ευκαιρία ότι παρακολουθώντας και τα γεγονότα που θα εξελιχθούν με αυτή την έννοια, και το Μπαρμπαρός θα πάει σε παρόμοιες αποστολές και θα το παρακολουθήσουμε αυτό”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα είναι το πιθανό πέρασμα για το φυσικό αέριο του Ισραήλ, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι ασφαλώς είναι πολύ καθαρό ότι το πέρασμα και η εκροή του φυσικού αερίου είναι η Τουρκία. “Και από τη δική τους πλευρά είναι καθαρό και από τη δική μας είναι καθαρό. Αφού η γεωγραφική θέση της Τουρκίας είναι η πιο κατάλληλη για τη μεταφορά του αερίου, το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα περάσει από την Τουρκία και θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις”.

Αυτό, δήλωσε, “είναι μια νέα πρόβλεψη”.

Ανέφερε ότι για την Τουρκία είναι ένα πολύ λογικό σχέδιο, το οποίο θα αρέσει πολύ στις χώρες της ΕΕ. “Εμείς πραγματικά έχουμε μια συνεπή και βιώσιμη ενεργειακή πολιτική. Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα περάσει από την Τουρκία”, πρόσθεσε.

“Με προγράμματα δύσκολα, όπως αυτά της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ελλάδας σε ένα κόσμο που οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέφτουν, δεν μπορείτε να κάνετε προγράμματα με ψηλό κόστος. Συμπεριφέρεστε σαν να το κάνετε, αλλά δεν γίνεται”, ανέφερε.

Αννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: