Για ‘πολιτική ενεργούς υποστήριξης’ της Κύπρου από την Ελλάδα μίλησε ο Αλέξης στη Ρωσία




Την επιδίωξη της Ελλάδας να συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ενισχύοντας την οικονομία και τις διμερείς της σχέσεις, αξιοποιώντας τη θέση της σ’ όσους διεθνείς οργανισμούς συμμετέχει, και προωθώντας «μια πολιτική ενεργούς υποστήριξης» της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε προσπάθειά της για λύση του Κυπριακού, ανέπτυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομιλία του σήμερα στη Μόσχα.

«Η  Ελλάδα, καθώς και η Κύπρος, αποτελούν πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης. Στο βορρά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στα νοτιοδυτικά με τη σύρραξη στη Λιβύη και στα νοτιοανατολικά με την κατάρρευση της Συρίας και τις συγκρούσεις στο Ιράκ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία.

Εκτός από την «πολιτική ενεργούς υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ», ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η επίτευξη ασφάλειας και ειρήνης στην γενικότερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περνάει και από την προάσπιση «της εθνικής μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων».

Παράλληλα, συμπλήρωσε, η Αθήνα επιθυμεί την προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία, για επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για ανάπτυξη των ολοένα ενισχυόμενων σχέσεων σε ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, πολιτισμού και τουρισμού.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνεργασία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου «και μιας φιλειρηνικής πολιτικής για την περιοχή μας».

Και θεωρεί σημαντικό, πρόσθεσε, στο πλαίσιο αυτών των στόχων της Ελλάδος, «ως χώρα ευρωπαϊκή, στην άμεση γειτονιά μας», τον διάλογο και με την Ρωσία.

«Μια χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με παραδοσιακούς δεσμούς με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων και σημαντικό ρόλο σε ζητήματα όπως το Κυπριακό», είπε.

Αναφερόμενος στο ουκρανικό πρόβλημα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την ειρήνη και την σταθερότητα, «επί τη βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ και τις σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γερμανίας και της Γαλλίας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο στόχος αυτός, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, «δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην πολύπαθη Μαριούπολη που βρίσκεται στο κέντρο των συγκρούσεων».

Τόνισε όμως ταυτόχρονα ότι δεν πιστευει πως «ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου», αλλά ότι αντιθέτως την απομακρύνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι πρέπει να ανοίξει πάλι η συζήτηση «για μια θετική ατζέντα επανεκκίνησης του διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας», για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, την ενεργειακή συνεργασία και την προώθηση της κινητικότητας των πολιτών.

Και, επίσης, να ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΑΣΕ με σκοπό την οικοδόμηση μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας που μεταξύ άλλων, είπε, θα θέτει τις βάσεις για επίλυση συγκρούσεων με διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, καταδικάζοντας, παράλληλα, την εμπλοκή τρίτων χωρών στα εσωτερικά ζητήματα των συμμετεχόντων χωρών του ΟΑΣΕ».

«Είναι αλήθεια ότι η ουκρανική κρίση, έθεσε – και θέτει – σε δοκιμασία τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά καχυποψίας και διχασμού και από τις δύο πλευρές. Εναπόκειται, όμως, σε όλους εμάς, εάν η ιστορία που γράφεται σήμερα θα είναι μία ιστορία αλληλεγγύης, ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας ή εάν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επιστρέψουν στις μαύρες σελίδες αντιπαραθέσεων και ολέθριων συγκρούσεων του παρελθόντος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τις Ελληνορωσικές σχέσεις, και ειδικότερα σε αναφορά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε κατ’ αρχάς ότι για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Το ζήτημα, είπε,  της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική – μπορεί να λυθεί.

Κατά τον κ. Τσίπρα, για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί «συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο», αλλά και «πυλώνας και γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή», καθώς και «χώρα κόμβος επενδύσεων, εμπορίου, μεταφορών, διασυνδεσιμότητας, πολιτισμού, τουρισμού».

Στα πλαίσια αυτά, ο Ελληνας πρωθυπουργος ανέφερε ότι από τις επαφές και συζητήσεις που είχε στη Μόσχα με τον Πρόεδρο Πούτιν και άλλους αξιωματούχους, ετέθησαν βάσεις σε όλους τους πιο πάνω τομείς.

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα όμως στο θέμα της ενέργειας, στην οποία η Ελλάδα συμφώνησε όπως είπε, «πάντα με σεβασμό στην σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην προοπτική κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ενώ θα ικανοποιεί κατ’ αρχήν ελληνικές ενεργειακές ανάγκες με προοπτική επέκτασής του προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ενημέρωσε επίσης το ακροατήριό του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ότι η Ελλάδα προχωρά στην έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας αλλά και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ στο εμπόριο εντοπίστηκαν, όπως είπε, δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ξεκίνησε συζήτησε και για τις δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών όπου το δημόσιο, τόνισε, θα  διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: