Έτοιμος να συναντηθεί άμεσα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνει ο Ακιντζί




Μετά από μια σημαντική μέρα εσείς που γεμίσατε αυτές τις πλατείες δίνετε την είδηση ότι αρχίζει μια νέα εποχή, δήλωσε χθες το βράδυ ο νέος κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απευθυνόμενος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των παράνομων “προεδρικών εκλογών” στους εκατοντάδες συγκεντρωθέντες στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως “η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί”.

Συνοδευόμενος στη σκηνή από ολόκληρη την οικογένειά του και τους ηγέτες σχεδόν όλων των κομμάτων που τον υποστήριζαν, ο κ. Ακιντζί μιλούσε για μία σχεδόν ώρα και άρχισε με όλα όσα ακούστηκαν εναντίον του τις τελευταίες ημέρες, ότι είναι με τους Ε/κ, με τον Φετουλλάχ Γκιουλέν για να σημειώσει ότι “ό,τι γίνει ας γίνει, ό,τι απειλή χρησιμοποιηθεί ας χρησιμοποιηθεί, ό,τι λεφτά διανεμηθούν ας διανεμηθούν, όταν έρθει η ώρα της αλλαγής, αυτό δεν το εμποδίζει καμιά δύναμη. Γιατί εσείς ήσασταν αποφασισμένοι να κάνετε την αλλαγή, ήσασταν αποφασισμένοι να το πετύχετε”. Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε τα κόμματα που τον στήριξαν από την αρχή, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος, αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα για την στήριξή του στον δεύτερο γύρο. Ευχαρίστησε επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, τις συντεχνίες και άλλες οργανώσεις για την στήριξή τους.

Ήταν μια σημαντική εκλογή και ενεργώντας συνειδητά ένωσαν ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές ομάδες ανέφερε λέγοντας ότι αυτή η επιτυχία ήταν όχι του ίδιου και των κομμάτων αλλά όλων των Τ/κ. Ευχήθηκε υγεία και ευτυχία από δω και πέρα στον Ντερβίς Έρογλου σημειώνοντας την δήλωσή του ότι είναι έτοιμος να τον συμβουλεύσει. Είπε πως θα ήθελε να επωφεληθεί από όλους όσους πέρασαν από την “προεδρία”, είτε τον κ. Ερογλου, είτε τον κ. Ταλάτ.

Αρχίσαμε την αλλαγή από την κορυφή, δήλωσε ο κ. Ακιντζί επισημαίνοντας ότι ό,τι δήλωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία θα το τηρήσει. “Θα ενεργήσουμε επικεντρωμένοι στη λύση με όραμα λύσης που θα στηρίζεται με ΜΟΕ”.

Ανέφερε ότι του τηλεφώνησε νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και μιλήσαν λίγο λέγοντας πως με την πρώτη ευκαιρία, μόλις τελιώσουν τα τυπικά (σσ η “ανακήρυξή” του) θα συναντηθούν. “Δεν απέμεινε υπομονή να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Με τον κ. Αναστασιάδη είμαστε της ίδιας γενιάς. Θα θέλαμε πολύ να είχαν λύσει τα προβλήματα του νησιού οι πορηγούμενες από εμάς γενιές. Δεν έγινε. Εάν ούτε εμείς το λύσουμε στις επόμενες γενιές θα πέσει ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος. Αυτό το είπα και του ιδίου. Μου είπε ότι έχει την ίδια άποψη κι αυτός”.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην συνομιλία που είχε με τον κ. Ειντε ο οποίος, είπε, θα έρθει μετά τις 4 Μαίου και θέλησε να συζητήσει μαζί του “πως θα περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο. Τον ευχαρίστησα και του είπα: Εμείς αναλάβαμε αυτό το καθήκον με όραμα την λύση, ήρθαμε εδώ με την έγκριση του λαού μας. Σε αυτά που θα κάνουμε με όραμά μας την λύση σίγουρα έχουμε ανάγκη την συμβολή των ΗΕ και τον ενημέρωσα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους με καλή πρόθεση”.

Θα διαχειριστεί, πρόσθεσε, την διαδικασία των συνομιλιών με την αντίληψη για μια λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, που θα προστατεύει τα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την άποψη και της άλλης πλευράς. “Στο παρελθόν αυτός ο τόπος έζησε πολύ πόνο. Οι απλιές γενιές, οι δικές μας γενιές έζησαν και μοιράστηκαν τον πόνο. Μόνο εμείς δεν το ζήσαμε και η κοινότητα στον νότο έζησε αυτόν τον πόνο. Ίσως το `50, το `63 εμείς να ζήσαμε περισσότερα, αλλά το `74 και αυτοί πέρασαν πολλά. Γι` αυτό το λόγο ήρθε πλέον η ώρα να αγκαλιάσουμε ο ένας τον πόνο του αλλουνού. Οι παλιές γενιές μοιράστηκαν αυτόν τον πόνο. Οι επερχόμενες γενιές ας μοιραστούν τις ομορφιές και τα αγαθά αυτού του τόπου”.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα κάνει αυτό που είπε, θα είναι ευαίσθητος στα κοινωνικά ζητήματα, δεν θα ανακατευτεί στα εσωτερικά των κομμάτων. Για τις σχέσεις με την Τουρκία επανέλαβε ότι θέλει μια σχέση με αμοβαίο σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αναφέρθηκε στις κατηγορίες εναντίον του για τους εκ Τουρκίας ψηφοφόρους και τις απειλές ότι εάν εκλεγόταν τα τους έστελνε πίσω ή τις φήμες ότι κάποιοι προσπάθησαν να τους εξαγοράσουν με λεφτά, λέγοντας ότι με την δική τους στήριξη και με σημαντικό ποσοστό κέρδισαν την δική του νίκη.

Συνέχισε λέγοντας ότι πλέον σε αυτή την χώρα “υπάρχουμε, είμαστε ένας ίσος εταίρος σε μια ομοσπονδιακή δομή στο μέλλον και εάν είναι να ζήσουμε ως ίσοι εταίροι αυτής της δομής εντός της ΕΕ τότε πρέπει αυτό το μωρό, αυτή η θυγατέρα χώρα (yavru vatan) να σταθεί πλέον στα δικά της πόδια. Να σταθεί και να μείνει στα δικά της πόδια, να είναι αυτάρκης, να διοικεί τον ευατό της και αυτό δεν θα είναι μόνο προς όφελος των Τ/κ αλλά και προς όφελος της Τουρκίας”. Και η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, θα πρέπει να θέλει να έχει έναν τέτοιο ίσο συνομιλητή απέναντί της. Γι αυτό το λόγο ένα τέτοιο αίτημα, επιθυμία δεν μπορεί να είναι αιτία καβγά με την Τουρκία, σημείωσε.

Θέλουν, είπε, συνολική λύση του Κυπριακού και από τη μια θα συζητήσουν τα κύρια κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την λύση, αλλά να στηρίξουν και από την άλλη τα ΜΟΕ. Παρολίγον, είπε, να λυνόταν το θέμα των Βαρωσίων και του αεροδρομίου της Λευκωσίας κάτω από την επίβλεψη των ΗΕ. “Για κάποιο λόγο δεν έγινε. Σαράντα ένα χρόνια αφέθηκαν τα Βαρώσια στα ποντίκια, δεν είναι πιο ανθρώπινη η πρόταση, πιο ειρηνική, πιο λογική να δοθούν στους ανθρώπους;”. Τον κατηγόρησαν γι` αυτό ανέφερε, αλλά επανέλαβε την πρότασή του για άνοιγμα των Βαρωσίων, του λιμανιού της Αμμοχώστου και απευθείας πτήσεις από το Ερτζιάν. “λέω να καθίσουμε να τα συζητήσουμε αυτά ως πακέτο. Σίγουρα θα τα συζητήσουμε αυτά με τον συνομιλητή μας και θα εργαστούμε όλες μας τις δυνάμεις για να καταλήξουμε”.

Κατέληξε μιλώντας για το σύμβολο του προεκλογικού του αγώνα, την ελιά που είναι όπως είπε, το σύμβολο ολόκληρου του νησιού αλλά και της Μεσογείου. Η ελιά μας είπε, ας έρθει η ειρήνη, η παραγωγικότητα, η ευφορία, σημείωσε και ολοκλήρωσε την ομιλία του αφήνοντας στον ουρανό ένας άσπρο περιστέρι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: