Συνεχίζονται οι ισραηλινές αντιδράσεις κατά της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη στη Λωζάνη, μεταξύ της χώρας αυτής και της ομάδας των 5+1 χωρών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επέμεινε, σε συνέντευξή του, πως θα πιέσει τους Αμερικανούς Γερουσιαστές να μην ανοίξουν τον δρόμο προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας στην Τεχεράνη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε πως έχει μιλήσει με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στο Κογκρέσο και σχεδόν με τα 2/3 των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Νετανιάχου κατήγγειλε το πλαίσιο της συμφωνίας, λέγοντας πως απειλεί την ύπαρξη του Ισραήλ. Δεν επανέλαβε όμως την προηγούμενη δήλωσή του, με την οποία ζητούσε από το Ιράν «να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ».

«Δεν είναι ζήτημα του Ισραήλ. Είναι παγκόσμιο θέμα, καθώς όλοι θα απειληθούν από ένα κράτος υποστηρικτή της τρομοκρατίας, το οποίο θα διαθέτει την υποδομή παραγωγής, όχι ενός, αλλά πολλά πυρηνικά όπλα, εν γραμμή», δήλωσε ο Νετανιάχου στο CNN. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για την επίτευξη μιας επωφελούς συμφωνίας. Δεν προσπαθώ να καταστρέψω την συμφωνία. Προσπαθώ να καταστρέψω μια κακή συμφωνία», κατέληξε.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή. Δημοκρατικοί γερουσιαστές σχολίασαν πως δεν θεωρούν ότι η συμφωνία απειλεί το Ισραήλ. Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φαϊνστάιν, σχολιάζοντας την συνέντευξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, είπε πως δεν βοηθά το Ισραήλ να καταφέρεται εναντίον της μεγάλης αυτής ευκαιρίας.

Ο Νετανιάχου εξόργισε τους Δημοκρατικούς με την εμφάνισή του στο Κογκρέσο, στις 3 Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης των Ρεπουμπλικάνων, όπου και πάλι μίλησε κατά μιας ενδεχόμενης, τότε, συμφωνίας με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: