Επί… Ξηρού ακμής Ελλάδα και ΗΠΑ: Γιατί ο κ. Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τον Ομπάμα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η σύγκρουση της Αθήνας με την Αμερική με αφορμή την πιθανή αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού ήταν αχρείαστη. Ηταν και μία κάκιστη απόφαση που ελήφθη στην πιο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία, όταν ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο υπουργός του των Οικονομικών, Τζακ Λιού σχεδίαζαν την αντίδρασή τους στη λαίλαπα της Γερμανίας και των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων, με αφορμή τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Οπως και το 2012, οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει και τώρα να ταχθούν απέναντι σε αυτούς που είχαν σχεδιάσει την εκδίωξη της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Τζακ Λιου βρέθηκαν απέναντι στην Ελλάδα. Ο κ. Ομπάμα με δημόσια δήλωση ζήτησε από τον πρωθυπουργό να λάβει (τέλος πάντων) τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται και ο υπουργός των Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, έκανε κάτι που είναι γνωστό ότι πάντα αποφεύγει. Κάλεσε την τηλεοπτική κάμερα για να δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να τερματίσει τη ρητορική. Ηταν ευθεία βολή στον Ελληνα ομόλογό του.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως ο υποφαινόμενος είναι θιασώτης της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Παραμένω απέναντι επειδή πιστεύω ότι η Αμερική αδίκησε την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβάλλοντας τη δικτατορία του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη. Ο τελευταίος υλοποίησε την εντολή της CIA για ανατροπή του Μακαρίου και προκάλεσε την τουρκική εισβολή. Λόγω του διπλού εγκλήματος, παραμένω πάντα δύσπιστος έναντι των Αμερικανών σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εθνικά θέματα.

Ομως, έχω καταθέσει άπειρες φορές τη θέση μου ότι στο εθνικό θέμα της οικονομίας η Αμερική στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα από την πρώτη ημέρα της κρίσης. Εκπληκτοι και εντυπωσιασμένοι είδαμε και ακούσαμε τον πρόεδρο Ομπάμα και τους υπουργούς του να καλούν δημόσια (και ιδιωτικά) τη Γερμανία της κ. Μέρκελ να σταματήσει την πολεμική εναντίον της πατρίδας μας. Ηταν οι Αμερικανοί που σταμάτησαν το Grexit πριν από τρία χρόνια, ήταν ο κ. Ομπάμα που κυριολεκτικά «πλακώθηκε» με την καγκελάριο για την Ελλάδα.

Με την εκλογή του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία, ο Αμερικανός πρόεδρος τον στήριξε δημόσια και με ισχυρό τρόπο, σε σημείο παρεξήγησης. Ομως, ο πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει ότι η απόφαση για τον κ. Ξηρό έθεσε σε κίνδυνο αυτή την υποστήριξη. Με τα σημερινά δεδομένα, και εάν δεν διευθετηθεί το θέμα αυτό, η Αθήνα θα απωλέσει την αμερικανική βοήθεια. Οι Αμερικανοί έχουν ψύχωση με την τρομοκρατία, ιδιαίτερα εάν τα θύματα είναι δικοί τους άνθρωποι. Στις 28 Ιουνίου 1988, η δολοφονία του Γουίλιαμ Νορντίν, που εθεωρείτο αστέρι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, προκάλεσε τεράστιο θυμό. Τότε, ακόμα και εμείς οι ανταποκριτές “εισπράξαμε” την οργή τους, πόσο μάλλον η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν στο στόχαστρο του Ρόναλντ Ρίγκαν και του ψυχροπολεμικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον. Οσοι ζήσαμε εκείνες τις εποχές, με τις κατηγορίες και τις ταξιδιωτικές οδηγίες εναντίον της Ελλάδας, ευχόμαστε να μην επαναληφθεί ποτέ η επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι βάζει πάνω απ’ όλα την Ελλάδα. Με δεδομένη τη θέση του αυτή, ο κ. Ξηρός μπορεί να περιμένει. Αλλωστε, και ο ίδιος δεν νομίζω ότι επιθυμεί να προκληθεί ζημία εις βάρος της χώρας για χάρη του.

Φωτογραφία ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: