Τα καλά λόγια της Μέρκελ και η αισιοδοξία Τσίπρα – Ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει στο κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία




Όταν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Γερμανίας συναντιούνται σε θερμό γενικά κλίμα και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δείχνει πιο «διαχυτική» από ποτέ, ενώ στις δηλώσεις γίνεται λόγος για κοινή συμφωνία «σιγής ασυρμάτου» ανάμεσα στις δυο πλευρές για το περιεχόμενο των συνεννοήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει αργότερα πολύ αισιόδοξος, η αίσθηση που δημιουργείται, είναι πως κάτι δείχνει να αλλάζει και πρέπει να περιφρουρηθεί.

«Είμαστε κοντύτερα (σ.σ. στην ενδιάμεση συμφωνία) από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι επισημάνθηκε από κοινού, η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group.

Πρόσθεσε ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου». Ερωτηθείς εάν είμαστε κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία, απάντησε: Είμαστε κοντύτερα από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Η αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τη συνάντηση του Βερολίνου και η πρόοδος στο Βrussels Group βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters και αναπαράγει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Μιλώντας μετά την “εποικοδομητική”, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε, ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: “Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό”.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: