Εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών και πληροφορίες η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη




Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εμπράκτως πλέον την Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον πόλεμο κατά των σιιτών Χούτι στην Υεμένη, παρέχοντας εναέριο ανεφοδιασμό στα μαχητικά της σουνιτικής συμμαχίας.

Αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135 Stratotanker εκτέλεσε την πρώτη πτήση του είδους, το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, ανεφοδιάζοντας ένα F-15 και ένα F-16, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντίστοιχα. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στηβ Γουόρεν, είπε πως η αμερικανική Central Command (CENTCOM) σχεδιάζει να εντείνει την υποστήριξη των συμμαχικών αεροσκαφών, χωρίς όμως, όπως είπε, τα αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Υεμένης! Παραδέχτηκε επίσης πως οι ΗΠΑ παρέχει, περιορισμένη, επιμελητειακή υποστήριξη και πρόσβαση σε πληροφορίες.

Η CENTCOM έχει διαθέσει μικρό αριθμό Αμερικανών αξιωματικών του σώματος των Πεζοναυτών οι οποίοι εργάζονται στο πλευρό των Σαουδαράβων και των άλλων συμμάχων τους, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Οι αξιωματικοί αυτοί βοηθούν στον τομέα της επεξεργασίας πληροφοριών. Επικεφαλής είναι ο υποστράτηγος του σώματος των Πεζοναυτών Σαν Μπάντι, υποδιοικητής της CENTCOM.

Επίσης, αμερικανικά πλοία συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης Σαουδάραβα πιλότου που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του πάνω από το Άντεν. Παράλληλα οι Αμερικανοί ενισχύουν με αποστολές όπλων και πυρομαχικών τους συμμάχους.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της «στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους Χούτι και τους συμμάχους τους, πως δεν μπορούν να καταλάβουν την εξουσία με τα όπλα». Είπε ακόμα, πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν προσεκτικά τη ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: