Του Κώστα Βενιζέλου

Το βαρέλι δεν έχει τελικά πάτο. Οι θεσμοί αντί να λειτουργούν κονταροχτυπιούνται. Ποιος είναι ο θεματοφύλακας και ποιος όχι, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Η πολιτική διάσταση του θέματος, έχει να κάνει με λογικές και πρακτικές που υιοθετούνται και παραπέμπουν στη γνωστή λαϊκή ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Κοντολογίς, «η δουλειά μας να γίνεται». Δυο χρόνια διακυβέρνησης και βρισκόμαστε κατ΄επανάληψη μάρτυρες συγκρούσεων του Προέδρου με ανεξάρτητους αξιωματούχους, τους οποίους ειρήσθω εν παρόδω, ο ίδιος τους έχει διορίσει. Πώς μπορεί να λειτουργήσει το κράτος, όταν υπάρχει ανοικτό μέτωπο Προέδρου με τον Γενικό Εισαγγελέα ενώ ο Βοηθός του παραπέμπεται σε απευθείας δίκη; Πώς μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα όταν υπάρχει ανοικτή κόντρα του Προέδρου με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία θέλει να απομακρύνει; Ο προκάτοχός της, που δεν έχει διορισθεί από τον ίδιο, έφυγε ως γνωστό  με πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, που κατατέθηκαν στο Λονδίνο.

Για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει εξήγηση, που θα πρέπει να είναι και πολιτική.  Συνεχώς ο Πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο κρίσεων και συγκρούσεων που ξεσπούν. Ποια η ανάγκη της προχθεσινής αντίδρασης, με την οποία απέφυγε να αναφερθεί στο πόρισμα Καλλή ενώ η παρέμβαση του θεωρήθηκε στήριξη προς τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου; Είναι στις αρμοδιότητες του η ανάμιξη με αυτόν τον τρόπο σε υποθέσεις, για τις οποίες υπάρχει πόρισμα; Για τις άλλες καταγγελίες που έγιναν από τον κ. Ερωτοκρίτου δεν μπορούσε να συνεννοηθεί απευθείας με τον Γενικό Εισαγγελέας; Μια τέτοιου περιεχομένου παρέμβαση δεν θα μπορούσε να τύχει άλλης αντιμετώπισης από τον Γενικό Εισαγγελέα. Η χθεσινή επιστολή του Προέδρου, θεωρήθηκε ως κίνηση εκτόνωσης, έριχνε ωστόσο την μπάλα για το διορισμό ποινικού ερευνητή στο γήπεδο του Κώστα Κληρίδη. Γι αυτό και με την απάντησή του, ο  Κώστας Κληρίδης, με τόνους που συντηρούν τη διαφορά και πρωτίστως επιμένουν ότι η πρώτη κίνηση Αναστασιάδη ήταν λάθος, απέρριψε την παραίνεση. Θα μπορούσε ο Γενικός Εισαγγελέας να επιστρατεύσει άλλο λεκτικό; Σίγουρα ναι, ανεξαρτήτως τι προηγήθηκε σε σχέση με τις δυο προεδρικές παρεμβάσεις. Η ανταπάντηση του Προέδρου δεν σχολιάζεται. Κρατά ψηλά τη σημαία της ρήξης.

Ο Πρόεδρος, όχι μόνο ο σημερινός αλλά γενικά, δεν μπορεί να λειτουργεί παρορμητικά και συναισθηματικά. Το αξίωμα που κατέχει και η ευθύνη που έχει έναντι των πολιτών επιβάλλουν νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση.

Εάν θα προχωρήσει η κάθαρση για το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας, θα πρέπει Πρόεδρος και Γενικός Εισαγγελέας να βρουν γέφυρες συνεννόησης. Εάν η χώρα δεν θα πρέπει να χλευάζεται διεθνώς, πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης. Και η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του Προέδρου. Είτε θα παίξει μπάλα στο γήπεδο, είτε θα κηρύξει το τέλος του παιχνιδιού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: