Προειδοποίηση Λιού: Έλληνες θα υποφέρετε, Ευρωπαίοι δεν μπορείτε να προβλέψετε




Ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στη χώρα, δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ενώ το μήνυμα προς τους απανταχού… «χαλαρούς», Ελληνες και Ευρωπαίους, ενώπιον αυτού του ενδεχομένου, ήταν πως κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τις αντιδράσεις των αγορών.

Ο Αμερικανός υπουργός παραχώρησε τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πίτερ Κουκ, προ της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνέντευξη, ο Τζακ Λιου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την ισχύ του δολαρίου, καθώς επίσης και τον κίνδυνο που συνιστά για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα πιθανή ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα για το θέμα της Ελλάδας, η ακριβής φρασεολογία του Λιου ήταν η ακόλουθη: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι … αν οδηγηθούμε σε μια κρίση – όπως [για παράδειγμα] η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, αυτό θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στην Ελλάδα. Έχω δηλώσει επανειλημμένα, ότι κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί πως όλοι οι κίνδυνοι μιας μεταβολής, είναι προβλέψιμοι εκ των προτέρων … ακόμη κι αν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρότερος τώρα από ότι ήταν, ας πούμε, το 2012 και νωρίτερα, δεν θα ήταν ένα καλό πράγμα σε μια παγκόσμια οικονομία που μόλις αναρρώνει από μια βαθιά ύφεση να εισάγει αυτό το είδος της αβεβαιότητας».

Όσον αφορά την ισχύ του αμερικανικού δολαρίου, ο Τζακ Λιου δήλωσε: «Η σχετική ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, εξηγεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις των νομισμάτων … εστιάζω στην ανάγκη άλλες οικονομίες να είναι ισχυρότερες. Σίγουρα δεν θέλω η οικονομία των ΗΠΑ να γίνει ασθενέστερη πως – έχουμε την καλή τύχη να έχει την ισχυρότερη οικονομία. Οι άλλες οικονομίες χρειάζεται να γίνουν ισχυρότερες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: