Ελλάδα και κρίση: Το ερώτημα μιας ολόκληρης γενιάς




Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΙΤΖΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου μια κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παράλογη απαίτηση. Η ελληνική κοινωνία καλείται -μέσω εκβιασμών και πιέσεων- να αποδεχθεί τη συνέχεια μιας πολιτικής που γνωρίζει -δεν εικάζει- ότι τη βυθίζει στο τέλμα και στην παρακμή. Καλείται να αποδεχθεί τη βαρβαρότητα της αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όταν αυτό είναι αναγκαίο, να αποδεχθεί τη μακροχρόνια ανεργία και την αναξιοπρεπή εργασία και σύνταξη.

Να αποδεχθεί μια πολιτική που επιφυλάσσει μετανάστευση, απαξίωση και μιζέρια για όλους όσοι έχουν δεξιότητες και προσόντα, τα οποία απέκτησαν επειδή η ελληνική κοινωνία επένδυσε πόρους και δυνάμεις στις σημερινές γενιές. Και τώρα οι γενιές αυτές, με τις τόσες ενσωματωμένες δεξιότητες, δεν μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία δημιουργώντας και παράγοντας στον τόπο τους με τον τρόπο που μπορούν.

Είναι προφανές ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν πρόκειται να δικαιώσει τη μεριά των πιστωτών. Το ερώτημα όμως είναι τι κάνει μια κοινωνία όταν βρίσκεται απέναντι σε μια ισχυρή, δογματική οικονομική και πολιτική τάξη που δηλητηριάζει τη συνύπαρξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών και αποδιαρθρώνει την εσωτερική τους συνοχή. Μπορεί να αποδεχθεί να υλοποιήσει μια πολιτική ενώ την έχει απορρίψει μόνο και μόνο γιατί της επιβάλλεται μέσω οικονομικών πιέσεων;

Η αποδοχή αυτής της πολιτικής, ενώ γνωρίζουμε πια πού οδηγεί, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη χώρα και ο ανορθολογισμός θα εκτιναχθεί μέσα στην κοινωνία. Γιατί, όταν αναγκάζεται μια κοινωνία να εκπληρώσει μια αυτοκαταστροφική πολιτική, τότε ο ανορθολογισμός γίνεται ο κανόνας.

Πώς μπορούμε ως γενιές Ελλήνων και Ευρωπαίων να αναχαιτίσουμε μια πολιτική που μας προσβάλλει και μας καταδικάζει; Αυτό το κρίσιμο ερώτημα καλούνται η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία να απαντήσουν.

Ενα ερώτημα που απευθύνεται προς τον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Ενα ερώτημα που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την εμμονή σε τεχνικές λεπτομέρειες, πίσω από τη ψευδαίσθηση κανονικότητας που δημιουργούν οι λογιστικές επεξεργασίες και οι κοστολογήσεις.

Ο  Ανδρέας Καρίτζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: