Εκτιμήσεις για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία: Οι Κούρδοι αυξάνουν τα ποσοστά τους…




Αντικρουόμενες είναι οι αξιολογήσεις δύο εταιρειών ερευνών της Τουρκίας για το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου καθώς η μία προβλέπει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP θα περάσει το εκλογικό όριο του 10% ενώ η άλλη ότι δεν θα το περάσει και δεν θα μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Συγκεκριμένα η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα θα μπει στη Βουλή ενώ η εταιρεία Optimar ότι δεν θα μπει. Έπειτα από τη χθεσινή υποβολή των υποψηφιοτήτων στην Τουρκία, ο επικεφαλής τη εταιρείας KONDA Ταρχάν Ερντέμ σχολίασε ότι η εκτίμησή του είναι πως οι εκλογείς δεν θα δώσουν την ψήφο τους στις υπερβολικές δηλώσεις και προθέσεις του κόμματος εξουσίας και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της Optimar Ντάσντεμίρ, αξιολογώντας τη λίστα υποψηφίων βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος, είπε ότι με αυτήν δεν μπορεί να περάσει το εκλογικό όριο.

Η είσοδος ή όχι του HDP στην τουρκική Βουλή είναι το πιο κρίσιμο σημείο στις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία καθώς θα εξαρτηθεί αν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Είναι σημαντική επίσης καθώς θα εξαρτηθεί αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να προωθήσει το προεδρικό σύστημα όπως επιθυμεί.

Το φιλοκουρδικό κόμμα, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε επιλέξει να κατεβάσει τους υποψηφίους του ως ανεξάρτητους ξεπερνώντας έτσι το πρόβλημα του εκλογικού μέτρου, αυτή τη φορά κατέβηκε ως κόμμα με τον κίνδυνο να μην μπει κανένα μέλος του στη Βουλή αν δεν πάρει 10% στο σύνολο της χώρας.

Για τα ονόματα που υπέδειξε ως υποψηφίους το HDP, αναφέρεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι εγκρίθηκαν από τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν καθώς αντιπροσωπεία του κόμματος τον επισκέφθηκε στις φυλακές του Ιμραλί όπου κρατείται από το 1999. Ανάμεσα στους υποψηφίους είναι και η ανιψιά του Οτσαλάν, Ντιλέκ Οτσαλάν. Ωστόσο η λίστα του HDP χαρακτηρίζεται αδύναμη.

Με βάση τις λίστες που κατατέθηκαν χθες για τις προσεχείς εκλογές είναι υποψήφια μόνο τα 241 νυν μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και από αυτούς μόνο οι 180 μπορούν να επανεκλεγούν. Αυτό σημαίνει ότι το 66% των μελών της Βουλής που θα εκλεγεί θα αποτελείται από νέα πρόσωπα.

Για τους υποψηφίους του ΑΚΡ σχολιάζεται ότι η λίστα έγινε σε συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και ότι πρόκειται για άτομα που κυρίως πρόσκεινται σε αυτόν.

Ανάμεσα στα ονόματα που υποδείχθηκαν είναι και ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Εκτός λίστας έμειναν νυν Υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες όπως είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν. Επίσης σχολιάζεται το γεγονός ότι εννέα μέλη της `επιτροπής των σοφών` είναι υποψήφιοι, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αυτοκτονία ενός στελέχους του ΑΚΡ, το οποίο δεν υποδείχθηκε τελικά υποψήφιος.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεχωρίζει η υποψηφιότητα δικηγόρου αρμενικής καταγωγής, της Σελίνα Ντογάν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και η υποψηφιότητα ενός Ρομά στη Σμύρνη. Εκτός λίστας έμειναν δυνατά ονόματα όπως ο Φαρούκ Λόλογλου και ο Ριζά Τουρκμέν.

Αννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: