Εκτακτη σύσκεψη Ομπάμα για το Ιράν – Μένει ο Κέρι στη Λωζάνη – Κίνδυνος κατάρρευσης των συνομιλιών
ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χάρφ δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα παραμείνει στη Λωζάννη τουλάχιστον ως την Πέμπτη το πρωί για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.η εκπρόσωπός του Μαρί Χαρφ.

«Εξακολουθούμε να σημειώνουμε προόδους, όμως δεν έχουμε καταλήξει σε μια πολιτική συμφωνία», είπε η Χαρφ. «Γι’ αυτό ο υπουργός Κέρι θα παραμείνει στη Λωζάννη τουλάχιστον ως την Πέμπτη το πρωί για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προέτρεψε την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) να «αδράξουν τη στιγμή» για να επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνοντας ότι αυτή η ευκαιρία ενδέχεται να μην επαναληφθεί ποτέ.

«Είναι καιρός οι εταίροι μας στη διαπραγμάτευση να αδράξουν τη στιγμή και την ευκαιρία (για την επίτευξη μιας συμφωνίας) που πιθανόν να μην επαναληφθεί», δήλωσε ο Ζαρίφ σε δημοσιογράφους κι ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα στη Λωζάννη.

«Οι φίλοι μας πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συζητήσουν με το Ιράν στη βάση του σεβασμού ή θέλουν να συνεχίσουν (να διαπραγματεύονται) στη βάση της άσκησης πιέσεων» συνέχισε ο ίδιος, καλώντας τις μεγάλες δυνάμεις να «επιλέξουν μια νέο οδό ενώπιον του ιρανικού λαού».

«Επί πολλών θεμάτων, βρήκαμε λύσεις, όμως υπάρχουν πολυάριθμα σημεία στα οποία υπάρχουν διακυμάνσεις… Συζητάμε ταυτόχρονα με 6 χώρες που έχουν διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικές θέσεις, διαφορετικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία, υπάρχουν αρκετές φορές (ανάμεσά τους) διαφορές απόψεων» τόνισε ο Ζαρίφ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε συνεδρίαση της ομάδας του Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ), oι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λωζάνη της Ελβετίας διακόπηκαν τη νύχτα και αρκετοί διπλωμάτες εκφράζουν φοβους ότι είναι στο στάδιο της κατάρρευσης. “Ο πρόεδρος συγκάλεσε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη της ομάδας του εθνικής ασφαλείας με θέμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Τζον Κέρι και Ενέργειας `Ερνεστ Μονίζ, καθώς και από άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάνη”, πρόσθεσε η Μίχαν διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τους διαπραγματευτές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις μετείχαν επίσης στη συνεδρίαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντήθηκαν σήμερα στην προσπάθεια τους να βρεθεί μια διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι δύο υπουργοί βρίσκονται στη Λωζάνη εδώ και επτά ημέρες και συμμετέχουν στις εντατικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός ιστορικού συμβιβασμού στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν. Ωστόσο, “σημαντικά θέματα” εμποδίζουν μέχρι στιγμής την εξεύρεση μιας συμφωνίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι είναι πιθανό οι συζητήσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα να καταρρεύσουν, όμως πρόσθεσε ότι νέες προτάσεις θα συζητηθούν καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τη νύχτα.

«Σήμερα το βράδυ θα υπάρξουν νέες προτάσεις, νέες συστάσεις. Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα είναι επαρκείς ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα να περιβάλλεται από συμβούλους, κατά τα φαινόμενα στην “αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων” του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο υπόγειο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, να συνομιλεί μέσω των οθονών με τους Κέρι και Μονίζ που βρίσκονται στη Λωζάνη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.

Η προθεσμία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στις διαπραγματεύσεις έληξε το βράδυ της 31ης Μαρτίου. Ωστόσο αρκετές αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν και σήμερα σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν τα τελευταία προβλήματα.

Φωτογραφία Pete Souza/White House

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal