DHKP-C: Η επανεμφάνιση μίας παλιάς απειλής στην Τουρκία σύμφωνα με την Stratfor




Με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία από μέλη της DHKP-C, ανυπόγραφη ανάλυση του STRATFOR με τίτλο «In Turkey, an Old Threat Resurges» αναφέρεται στην επανεμφάνιση της μαρξιστικής οργάνωσης η οποία προήλθε μετά τη διάσπαση της ριζοσπαστικής Επαναστατικής Αριστεράς.

Η οργάνωση DHKP-C, που αντιτίθεται στο κυβερνών κόμμα AKP του Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε για πολλά χρόνια μια φθίνουσα πορεία, οι αυξανόμενες ωστόσο τάσεις κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ στην Τουρκία οδήγησαν στην αναγέννηση της οργάνωσης.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Επαναστατική Αριστερά (Dev-Sol) έκανε την εμφάνισή της το 1978 ως μία από τις πολλές τουρκικές κομμουνιστικές οργανώσεις που στηρίζονταν από τη Σοβιετική Ένωση. Υπό την ηγεσία του Dursun Karatas, η Dev-Sol ειδικεύτηκε στις τακτικές του αντάρτικου των πόλεων. Το 1994 ωστόσο ο Dursun Karatas διαφώνησε με άλλα ηγετικά στελέχη της Dev-Sol, αποχώρησε από την οργάνωση και ίδρυσε την DHKP-C.

Στους στόχους της DHKP-C περιλαμβάνεται η ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης και η αντικατάστασή της από μια κομμουνιστική κυβέρνηση. Τη δεκαετία του ’80 η Dev-Sol είχε επικεντρωθεί σε ένοπλες επιθέσεις κατά Τούρκων αξιωματικών των σωμάτων ασφάλειας. Μετά τη διάσπαση τη δεκαετία του ’90 της DHKP-C ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία κατά ξένων στόχων εντός της Τουρκίας, θεωρώντας ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τον έλεγχο δυτικών συμφερόντων, ειδικά των ΗΠΑ. Στις αρχές του 2000 της DHKP-C άρχισε να χρησιμοποιεί ως τακτική τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Όπως σημειώνει η ανάλυση, η DHKP-C εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα, εκτός του ελέγχου των τουρκικών Αρχών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε μάλιστα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και μελών της DHKP-C που επέτρεπε στην οργάνωση να εκπαιδεύεται στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την δέσμευση να μην προβαίνει σε επιθέσεις εντός της Ελλάδας. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους τα μέλη της DHKP-C αναμένουν διαταγές από τα ηγετικά στελέχη για τη διενέργεια επιθέσεων στην Τουρκία. Με τον καθορισμό της στρατιωτικής μονάδας τα μέλη μεταβαίνουν στην Τουρκία, υποβοηθούμενα συνήθως από άλλα μέλη του DHKP-C.

Δεν είναι σαφής ο ακριβής αριθμός των μελών του DHKP-C, σύμφωνα ωστόσο με διάφορες εκτιμήσεις αυτός κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες έως 7.000. Οι ελληνικές και τουρκικές Αρχές έχουν προβεί στη σύλληψη εκατοντάδων υπόπτων μελών  της οργάνωσης τα τελευταία δύο χρόνια, όπου συμπεριλαμβάνεται και η σύλληψη του ηγέτη της DHKP-C, Huseyin Fevzi Tekin, στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2014.

Η αναγέννηση της οργάνωσης, σύμφωνα με την ανάλυση οφείλεται στην ριζοσπαστικοποίηση των νέων μετά τις διαδηλώσεις του 2013 και στην αυξανόμενη αντίδραση κατά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Η επανεμφάνιση της DHKP-C θα μπορούσε ωστόσο να νομιμοποιήσει και πολλά από τα μέτρα ασφάλειας που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι μετατρέπει την Τουρκία σε αστυνομικό κράτος φυλακίζοντας διαδηλωτές που χρησιμοποιούν βόμβες Μολότοφ και άλλα όπλα.

Καθώς όμως η ασφάλεια επιδεινώνεται και οι πολιτικές εξεγέρσεις γίνονται πιο ορατές η κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη για ενίσχυση της καταστολής.

https://www.stratfor.com/analysis/turkey-old-threat-resurges

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: