Υπουργείο: Είναι παραπληροφόρηση – Der Spiegel: Οργισμένο το ΔΝΤ αποσύρει το κλιμάκιο από την Αθήνα…




«Το σημερινό δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ο κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται στο δημοσίευμα (σ.σ. «τελείως ανίκανα»).

«Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι περιλαμβάνουν «κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες» (top-notch people with impressive skills)».

Σχετικά με την αναφορά του δημοσιεύματος στην 9η Απριλίου – ότι δήθεν την ημερομηνία αυτή δεν θα αποπληρωθεί τη δόση προς το ΔΝΤ – το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση του για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters με την οποία διέψευδε το ενδεχόμενο αυτό.

Σε ότι αφορά τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών θυμίζει ότι «υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Για «στασιμότητα στους ελέγχους της Ελλάδας ως τα μέσα Απριλίου» κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», μιλώντας παράλληλα για «εκνευρισμό» που προκαλείται από τη «συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική άρνηση της Αθήνας» αποκαλύπτει ότι «η ηγεσία του ΔΝΤ ανακάλεσε προσωρινά τα στελέχη του από την Αθήνα».

Σύμφωνα με την Ημερησία που καταγράφει το ρεπορτάζ του περιοδικού, «οι Έλληνες δήλωσαν ότι θέλουν να γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα ανενόχλητοι από διαπραγματεύσεις» ενώ το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group την Τετάρτη, επέκρινε το γεγονός ότι «από τη στιγμή της αλλαγής κυβέρνησης μπόρεσαν να γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις μόνο τέσσερις μέρες».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης δήλωσε επ’ αυτού ότι δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι υπάλληλοι της τρόικας «είναι πλήρως ανίκανοι» (σ.σ. διαψεύδεται από ελληνικής πλευράς).

«Ο γενικός γραμματέας δήλωσε -όπως ήδη και ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Νίκος Βούτσης- ότι η χώρα του μάλλον δεν θα πληρώσει μία δόση προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Στις 9 Απριλίου είμαστε “κοντά στο τέλος” δήλωσε ο Θεοχαράκης» γράφει το περιοδικό προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις από την Αθήνα είναι αντιφατικές, αναφερόμενο σε σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: