Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό… ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στηρίζουν τη νέα διαδικασία




Στήριξη στη επικείμενη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, παρέχουν τα δυο μεγάλα κυπριακά κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με διαφορετικές αποχρώσεις. Επί της ουσίας προσφέρουν τη δική τους υποστήριξη στη νέα φάση της διαδικασίας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της στάσης της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως στο Κυπριακό η μόνη οδός να σπάσουμε το αδιέξοδο είναι μέσα από το διάλογο, καλώντας παράλληλα αυτούς που, όπως είπε, λένε τα μόνιμα “όχι” να πουν τις προτάσεις τους. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «υπάρχει η σχολή σκέψης `μα τι να μπούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, είναι χάσιμο χρόνο` και προσθέτουν `μα, γιατί να μπούμε στο διάλογο από τη στιγμή που παραβίασαν την ΑΟΖ μας, έστω κι αν δεν εκδώσουν μια Navtex, έκαναν μιαν παρανομία`».

«Θα απαντήσω και στα δύο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «εάν επειδή έκαναν μια παράνομη πράξη, καταδικαστέα, δεν πρέπει αν άρουν αυτή την παρανομία να πάμε σε διαπραγματεύσεις κακώς, λέω, μπήκαμε σε ένα διάλογο από το 1976, με 40.000 Τούρκους στρατιώτες και υπό τουρκική κατοχή το 40% του κυπριακού εδάφους».
Έθεσε το ερώτημα «γιατί πάμε σε διαπραγματεύσεις;» απαντώντας ταυτόχρονα «διότι υπάρχει παρανομία». Αν υπήρχε νομιμότητα, είπε, «δεν χρειαζόταν ο διάλογος».

Αν, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «δεχτώ ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη και είναι χάσιμο χρόνου και πάλι κακώς χάνουμε εδώ και δεκαετίες το χρόνο μας να διαπραγματευόμαστε».

Το ΑΚΕΛ διά του Τουμάζου Τσελεπή, στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως ανέφερε, είναι απολύτως βέβαιο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ασκεί πιέσεις για διαδικασία εξπρές που να οδηγεί σε τετραμερή διάσκεψη μέσα σε μερικούς μήνες.

Η απάντηση μας σε αυτή την ανεδαφική και προπαγανδιστική τακτική δεν θα πρέπει να είναι τα φοβικά σύνδρομα αλλά το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρώτοι και καλύτεροι εμείς επιδιώκουμε λύση το συντομότερο δυνατό. Τονίζουμε ότι μια αντιπροσωπευτική, πολυμερής διεθνής διάσκεψη θα έχει νόημα και αποτέλεσμα μόνο αφού προηγουμένως φθάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία εννοούν αυτά που λένε για σύντομη λύση, δεν έχουν παρά να αποδεχθούν στην πράξη τις σημαντικές συγκλίσεις που καταγράφονται στο σχετικό έγγραφο Ντάουνερ και να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει.» Ο κ. Τσελεπής ανέφερε ότι είναι οξύμωρο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ισχυρίζεται ότι επιδιώκει λύση μέσα σε μερικούς μήνες αλλά την ίδια στιγμή να τορπιλίζει όσα σημαντικά είχαν επιτευχθεί και να επαναφέρει απαράδεκτες θέσεις που συγκρούονται μετωπικά με τις συγκλίσεις.

Τέλος κάλεσε τον Πρόεδρο να αντλήσει διδάγματα από την αρνητική εμπειρία της διετίας, που κρίνεται εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος, και να πορευθεί με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Επανέλαβε πως το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση αρχών, «χωρίς καμία διάθεση για ρεβανσιστικές, μικροκομματικές ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις».

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Κ.Δ.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας την προσπάθεια του Εσπεν Μπαρθ Άιντα να δρομολογήσει άρον άρον επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε: «Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει με όρους που να αποτρέπουν τον ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε,  αναμένουμε να υλοποιήσει τις δημόσιες δηλώσεις του, ξεκαθαρίζοντας προς τον κ. Άιντα ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και οι εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν απρόσκοπτα και ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα συνδεθεί με την επανέναρξη των συνομιλιών και το φυσικό αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα της διαπραγμάτευσης.

Αναμένουμε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ξεκαθαρίσει στον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέας ότι αν η Τουρκία μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων παραβιάσει εκ νέου τα όρια κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε η πλευρά μας θα αναστείλει και πάλι τη συμμετοχή της στις συνομιλίες με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά», κατέληξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

Αιχμές κατά Προέδρου ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις του κ. Άιντα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και η αλληλουχία των γεγονότων των τελευταίων τριών μηνών, δημιουργούν το εξής ξεκάθαρο σκηνικό:
• Οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν μετά από μια νέα γενναιόδωρη προσφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, δηλαδή, μετά τη  μονομερή δήλωση του Ιανουαρίου με την οποία ικανοποίησε την τουρκική αξίωση και ενέταξε το θέμα του φυσικού αερίου στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

• Η ημερομηνιακή λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX και η αποχώρηση του Barbaros, συνέπεσε με το ουσιαστικό πάγωμα των διερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ικανοποιώντας έτσι την τουρκική απαίτηση. Εξισώθηκαν δηλαδή οι τουρκικές παρανομίες με την πλευρά μας να έχει επιβαρυνθεί και με τη νέα υποχώρηση, που αφορά το ενεργειακό μέλλον της χώρας

• Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην κακή βάση στην οποία άρχισαν, δηλαδή το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου του Φεβρουαρίου του 2014.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι οι λόγοι για τους οποίους πολύ ορθώς η κυπριακή κυβέρνηση είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες δεν έχουν εκλείψει. Η Τουρκία όχι μόνο εξακολουθεί να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά δεν έχει ασκηθεί ούτε η παραμικρή πίεση για συμμόρφωση της με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως μετά τις δηλώσεις του κ. Άιντα,  η Τουρκία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένη αφού οι διακοινοτικές συνομιλίες θα επαναρχίσουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που η ίδια έθεσε.

Οι συνομιλίες, ανέφερε,  δεν θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν όπως είπε ο κ. Άιντα γιατί όταν σταμάτησαν το θέμα των υδρογονανθράκων δεν αποτελούσε αντικείμενο των διακοινοτικών συνομιλιών ενώ το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούσε χωρίς «τεχνητά διαλειμματα».

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες δεν εξέλειπαν όπως ισχυρίζεται  ο κ. Άιντα απλά ικανοποιήθηκαν οι τουρκικές αξιώσεις και η Άγκυρα διατήρησε την ευχέρεια έκδοσης νέας Navtex  όταν και όποτε το αποφασίσει, είπε ο κ. Λιλλήκας, σημειώνοντας

Οι Οικολόγοι διά της Ελένης Χρυσοστόμου, σημείωσε πως η απειλή δεν είναι στο Μπαρμπαρός και στη Navtex αλλά στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (Σεπτέμβριος 2014) για επέμβαση στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάθε φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιχειρεί αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, απόφαση η οποία δεν έχει αποσυρθεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: