Δεν αρκούν «Μπαρμπαρός»-NAVTEX διαμηνύει η Λευκωσία για τις αφόρητες πιέσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετή η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ενώ την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη, προχωρούν στην προώθηση του βασικού τους σεναρίου για επανάληψη της διαδικασίας. Στο παρασκήνιο υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δράσεις, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε κινήσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τους σχεδιασμούς τους.

Είναι προφανές ότι για το διεθνή παράγοντα εκείνο το οποίο θεωρείται κεκτημένο και ανοίγει ο δρόμος για συνομιλίες είναι η αποχώρηση του «Μπαρμπαρός», του γεωτρύπανου της ΕΝΙ και η αναμενόμενη μη ανανέωση της παράνομης NAVTEX από την Τουρκία.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Λευκωσίας, όπως εκφράσθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε και ένα επιπρόσθετο στοιχείο, το οποίο ουσιαστικά αφορά την ανεμπόδιστη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε χθες θετικό βήμα το  γεγονός ότι αποχώρησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος  «Μπαρμπαρός». Σημείωσε δε ότι εκείνο που απομένει είναι να μην ανανεωθεί η NAVTEX και «να μην παραγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παράλληλα ο Πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως δεν θεωρεί την κάθοδο του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα με πιθανή ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Ερωτηθείς αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντα έρχεται στην Κύπρο για να ανακοινώσει επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα εξής: «Όχι, δεν γνωρίζω γιατί επιστρέφει. Επιστρέφει βεβαίως για να διαβουλευθεί εάν και κατά πόσο δημιουργούνται οι προοπτικές. Αυτό θα το δείξουν τα γεγονότα και εν συνεχεία θα αποφασίσουμε». Ενισχύοντας τα πιο πάνω και ερωτηθείς αν το περιεχόμενο των συνομιλιών θα αφορά το σημείο από όπου αφέθησαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κινήθηκε στη λογική πως υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να επανεκκινήσει η διαδικασία. «Αφήστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου και σίγουρα θα υπάρξει ανάλογη διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τους συμβούλους και με τον διαπραγματευτή, εάν και εφόσον, επαναλαμβάνω, δημιουργηθούν οι συνθήκες», είπε.

Είναι προφανές πως από τις διαβουλεύσεις του κ. Άιντα στη Λευκωσία θα κριθούν και τα επόμενα βήματα. Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, έρχεται στο νησί αποφασισμένος να εξασφαλίσει τη δέσμευση των εμπλεκομένων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο ο κ. Άιντα μπορεί να διασφαλίσει πως το «Μπαρμπαρός», που παραμένει στην ευρύτερη περιοχή, εκτός κυπριακών νερών, δεν θα επανέλθει. Ή να διασφαλίσει πως δεν θα στείλει η Τουρκία το νέο απόκτημα της το ερευνητικό Τουρκουάζ στην περιοχή.

ΑΓΚΥΡΑ: «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική θάλασσα» – Ενοχλημένοι οι Τούρκοι από ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ Ελλάδος

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του δικαίου και επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά ότι θα πρέπει να ασκηθεί συμπεριφορά με σύνεση στο θέμα αυτό και ότι θα πρέπει να επωφεληθούμε από τους ισχύοντες μηχανισμούς διαλόγου». Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ,  Μπιλγκίτς, αναφορικά με τις διατυπώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ και του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, σχετικά με το Αιγαίο.

Όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος αξιωματούχος, «στο Αιγαίο υπάρχουν θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Η προσέγγιση της χώρας μας, όσον αφορά στο Αιγαίο, είναι ξεκάθαρη και αυτήν τη γνωρίζουν στενά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές». Η Τουρκία, όπως ανέφερε, επιθυμεί «η θάλασσα αυτή να αποτελέσει περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Ανέφερε στη συνέχεια ότι διαθέτουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των διαφωνιών στο Αιγαίο με μεθόδους λύσης με ειρηνικούς τρόπους, που θα βασίζονται στα κοινά συμφέροντα, πάνω στα οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, έτσι όπως προβλέπεται από τα Η.Ε.. Σημασία έχει, συνέχισε, μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών και οι δύο πλευρές να αποφεύγουν μονόπλευρες ενέργειες, που θα μπορέσουν να επιφέρουν ζημία στη θετική ατμόσφαιρα που συνεχίζεται ενισχυόμενη μεταξύ των δύο χωρών και που θα έχουν αρνητική επίδραση στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, «είχε απήχηση στον Τύπο το ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση, ισχυρίστηκε πως το Αιγαίο είναι «Ελληνική Θάλασσα». Αυτή «η στρεβλωμένη αντίληψη», όπως ισχυρίσθηκε, «που υπάρχει στη βάση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, επιφέρει ζημία στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και στη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: