Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”, ήταν αρκούντως ενημερωτικός… και δημοσιογραφικός, δίνοντας σαφέστατη εικόνα για την κατάσταση στην οποία τελούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, ενώ κατέγραψε αναλυτικά τα “αγκάθια” της διαδικασίας.

“Είμαστε σε μια λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εταίρους και με τους δανειστές προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία”, ανέφερε ο κ. Φίλης. Στα “αγκάθια”, όπως εξήγησε, περιλαμβάνονται το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, το ΦΠΑ και οι αποκρατικοποιήσεις.

Στο συνταξιοδοτικό, όπως είπε, ασκούνται πιέσεις για να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις με το ΕΚΑΣ, τα προνοιακά επιδόματα και οι επικουρικές συντάξεις, με την κυβέρνηση να έχει ως “κόκκινη γραμμή” τη μη μείωση των συντάξεων.

Στα εργασιακά, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Ελλάδα θα είναι εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου “χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, αξιοπρεπή κατώτατο μισθό, χωρίς τη δυνατότητα να εργάζεται ο άλλος χωρίς τον πέλεκυ της απόλυσης”. Αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει πίεση για αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης, κάτι το οποίο δεν δέχεται η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Φίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να “ξεπουλήσει” δημόσια περιουσία και πρόσθεσε ότι “οποιαδήποτε επένδυση θα γίνει επί τη βάση συγκεκριμένων όρων σαν αναπτυξιακή σύμπραξη”.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονου στο MEGA, για εκλογές ή δημοψήφισμα εάν δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι ο κ. Χρυσόγονος μίλησε για συνταγματικές δυνατότητες.

“Πράγματι αν προκύψει μια δυσαρμονία ανάμεσα στην απόφαση της κυβέρνησης και στη γνώμη της πλειοψηφίας της Βουλής είναι λογικό ότι θα υπάρξουν οι συνταγματικές προβλεπόμενες εξελίξεις”, ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι “βρισκόμαστε σε διαφορετική κατεύθυνση”, με την κυβέρνηση να “υλοποιεί μια πολιτική για την οποία εξελέγη από τον ελληνικό λαό”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι “δεν υπάρχει περίπτωση η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές να μην γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία”. Ο ίδιος είπε πάντως ότι “η κυβέρνηση θα κάνει αμοιβαίως αποδεκτό συμβιβασμό και ο συμβιβασμός έχει υποχωρήσεις. Δεν θα είναι αντιλαϊκές, δεν θα είναι μέτρα λιτότητας”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: