Μπορεί η Ελλάδα να γίνει “γέφυρα” με τη Ρωσία;




Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέκρινε χθες τις κυρώσεις προς τη Ρωσία «ως ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά» και πρότεινε να καταστεί η Ελλάδα «γέφυρα» μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Αυτό αναφέρει ο Nick Ottens σε άρθρο του στον ενημερωτικό ιστότοπο διπλωματικών θεμάτων  ΤΗΕ ATLANTIC SENTINEL με τίτλο «Tsipras Suggests Greece Could Serve as “Bridge” to Russia» σημειώνοντας ότι μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαδιμίρ Πούτιν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε προς ρωσικό ΜΜΕ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια «νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις οι οποίες έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις αντανακλούν μια ιστορική σχέση μεταξύ δύο ορθόδοξων κρατών και θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απειλή για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέλη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου έχουν προτείνει δημόσια ότι θα μπορούσαν να αναζητήσουν οικονομική στήριξη από τη Ρωσία εάν η υπόλοιπη Ευρώπη δεν παράσχει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους ή χαλάρωση των όρων του σχεδίου διάσωσης.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και δούμε ότι η Γερμανία παραμένει άκαμπτη και θέλει τη διάλυση της Ευρώπης τότε θα πρέπει να προβούμε στο σχέδιο Β» δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι υπέρμαχος των στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία και θεωρεί τον κ. Πούτιν ως έναν συντηρητικό κοινωνιστή ο οποίος αντιτίθεται στις καταστροφικές φιλελεύθερες επιδράσεις από τη Δύση.

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας είχε αντιταχθεί στη συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία η οποία προκάλεσε την επιδείνωση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης.

Η Ρωσία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, καθώς οι εισαγωγές της ανήλθαν το 2013 στο 14%. Η Ελλάδα είναι επίσης εξαρτώμενη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στις αρχές της εβδομάδας ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες στον διαγωνισμό της Ελλάδας για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας έναντι της Ελλάδας είναι να επεκταθεί πέραν του μονοπωλίου που διαθέτει στην αγορά φυσικού αερίου και να βρει έναν σύμμαχο στην Ευρώπη για το μπλοκάρισμα των κυρώσεων.

Εάν η Ρωσία θέλει να επεκτείνει την ισχύ της στη Μεσόγειο τότε χρειάζεται την συναίνεση της Ελλάδας. Ακόμη και εάν βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία –καθώς ο κ. Πούτιν εμφανίζεται ότι έχει βρει έναν φίλο στο πρόσωπο του ολοένα πιο απρόβλεπτου και αντιδυτικού Προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν- η Ρωσία θα μπορούσε να ανακοπεί από τις δυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο Πέλαγος. Εάν και η Ελλάδα υποκύψει στην επιρροή της το η Μεσόγειος θα είναι ορθάνοιχτη γι’ αυτήν.

http://atlanticsentinel.com/2015/04/tsipras-suggests-greece-could-serve-as-bridge-to-russia/

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ‘ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ’ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ 

Τα κλειστά σύνορα της Τουρκίας με την Αρμενία αποτελούν το τελευταίο κατάλοιπο του «σιδηρούν παραπετάσματος», ενώ θα μπορούσαν να είναι το πρώτο δομικό στοιχείο ενός νέου ψυχρού πολέμου που διαμορφώνεται κατά μήκος των πρώην σοβιετικών δορυφόρων, αναφέρουν οι Selcan Hacaoglu (Άγκυρα) και Sara Khojoyan (Ερεβάν) σε ανταπόκρισή τους στο BLOOMBERG με τίτλο «Putin Seizes on Armenia Dispute to Buttress Iron Curtain Remains».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, θα επισκεφθεί το Ερεβάν τον Απρίλιο για να συμμετάσχει στην 100ηεπέτειο από την Αρμενική Γενοκτονία, κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του τη Δευτέρα. Θα ενισχύσει επίσης την κυρίαρχη θέση της Ρωσίας σε μια χώρα η οποία μολονότι προσεγγίσθηκε από τη Δύση επέλεξε να ενταχθεί στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, το ανταγωνιστικό όργανο του Κρεμλίνου ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση της Αρμενίας τον Ιανουάριο ήταν μια νίκη του κ. Πούτιν, μετά την απώλεια της επιρροής στη Γεωργία η οποία είχε υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ το 2013 και στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Τα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας αποτελούσαν μέρος της πρώτης γραμμής μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Σοβιετικής Ένωσης. Η αποφασιστικότητα του κ. Πούτιν να αποκλείσει την επιρροή της Δύσης από τις περιοχές που θεωρεί ως την «πίσω αυλή» της Ρωσίας στον Καύκασο ήταν ένας από τους παράγοντες για την ένταση με την Γεωργία σχετικά με την Νότια Οσσετία και την Αμπχαζία, το 2008.

Τα κλειστά επίσης σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αφήνουν ως μόνο άνοιγμα για την Αρμενία το Ιράν στον νότο και την Γωργάι στο Βορρά.

Η ανταπόκριση αναφέρεται στην διένεξη της Αρμενίας με την Τουρκία σχετικά κυρίως με το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας και την ένταση που δημιουργεί η εκατοστή επέτειος. Ο κ. Ερντογάν απέρριψε πρόσκληση του Προέδρου της Αρμενίας, Serzh Sargsyan, να παραβρεθεί, τον Απρίλιο, στους εορτασμούς στο Ερεβάν, ενώ αντίθετα μετέφερε την ίδια ημέρα την επέτειο του εορτασμού της μάχης της Καλλίπολης του 1915.

Ο κ. Πούτιν προσκλήθηκε και στις δύο εκδηλώσεις, αλλά επέλεξε να μεταβεί στην Αρμενία.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-31/putin-seizes-on-armenia-dispute-to-buttress-iron-curtain-remains

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: