Bloomberg: Η θανατηφόρα πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευση




Είναι καλή η σκέψη να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση νομική κάλυψη στους πρόσφυγες που δραπετεύουν από τη βία και τη φτώχια της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, πολιτικά ωστόσο μια τέτοια πολιτική ανοιχτών θυρών δεν είναι δυνατή, έχοντας ως δεδομένο τα αισθήματα κατά των μεταναστών που κυριαρχούν στην Ευρώπη.

Υπάρχουν επίσης και ορισμένες πρακτικές ανησυχίες, καθώς η εισροή ενός απεριόριστου ανθρώπων στην Ευρώπη δεν αποτελεί λύση για τα παγκόσμια προβλήματα, υποστηρίζει το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Europe’s Deadly Immigration Policy» προσθέτοντας ότι αντίθετα θα βοηθούσε η θέσπιση ενός ποσοτικού προγράμματος που θα προέβλεπε έναν καθορισμένο αριθμό αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες και την εγκατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένο ότι η εναλλακτική επιλογή θα ήταν οι ανελέητοι δουλέμποροι και η ανοιχτή θάλασσα, πολλοί πρόσφυγες θα επέλεγαν την κατάθεση αιτήματος ασύλου από τα στρατόπεδά τους και θα περίμεναν την απόφαση. Οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει παρόμοιο πρόγραμμα για 80.000 μετανάστες το έτος. Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν την εθελοντική μετεγκατάσταση μεταναστών που χρήζουν προστασίας.

Δεν υπάρχουν ακριβείς λεπτομέρειες από τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών και εσωτερικών, αλλά η βασική ιδέα είναι ενθαρρυντική, να επεκταθεί δηλαδή το πρόγραμμα Επιχείρηση Τρίτον και αυξηθεί η χρηματοδότησή του. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την Πέμπτη ολόκληρο το πακέτο των προτάσεων. Δεν υπάρχουν ωστόσο απλές και γρήγορες λύσεις. Θα πρέπει να περιμένουμε τη σταθεροποίηση και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής από τη Λιβύη έως τη Συρία και το Σουδάν. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι αποδεκτή μια πολιτική που αφήνει τους ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα. Εάν η ΕΕ μπορεί να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατέψει τη ναυτιλία από τους πειρατές στα ανοιχτά της Σομαλίας, μπορεί τότε να προστατέψει και τις ανθρώπινες ζωές στα ανοιχτά της Ιταλίας.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-04-20/europe-s-deadly-immigration-policy

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ BOSTON GLOBE – H EE ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα για την διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, αλλά θα πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για την πρόληψη καταστροφών τόσο μεγάλης κλίμακας, όπως το ναυάγιο μεταξύ της Λιβύης και Ιταλίας, ήδη από τον τόπο προέλευσης των μεταναστών, αναφέρει κύριο άρθρο της BOSTON GLOBE με τίτλο «The EU must take responsibility for migrant ships crisis» προσθέτοντας ότι η διάσωση ανθρώπινων ζωών πρέπει να προηγείται από την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από ανθρώπους τόσο απελπισμένους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή παίζοντας με τον θάνατο.

Η Επιχείρηση Τρίτον είχε ως πρόθεση να αντικαταστήσει την Mare Nostrum, αλλά η ΕΕ διέθεσε μόλις 3 εκ. ευρώ, το μήνα, για την χρηματοδότησή της, αντί των 9 εκ. ευρώ που διέθετε μηνιαίως η ιταλική κυβέρνηση για την Mare Nostrum. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το σχέδιο διπλασιασμού της χρηματοδότησης της Επιχείρησης Τρίτον είναι ανεπαρκές, πριν καν τεθεί σε εφαρμογή.

Η κατάρρευση της κοινωνικής τάξης στην Αφρική δημιουργεί σύνθετες προκλήσεις για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη διηπειρωτική μεταναστευτική κρίση και γι’ αυτό χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη, συνεκτική και πολύπλευρη στρατηγική, η οποία περιελάμβανε ένα κέντρο επεξεργασίας στη Βόρεια Αφρική, ένα σχέδιο για την πάταξη των δουλεμπόρων που προωθούν ανθρώπινους υπό επικίνδυνες συνθήκες και τη θέσπιση μιας συνολικής πολιτικής για την μετανάστευση στην Ευρώπη και τους πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το ηθικό καθήκον να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για τον έλεγχο της διογκούμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

http://www.bostonglobe.com/opinion/editorials/2015/04/20/the-must-take-responsibility-for-migrant-ships-crisis/ueJ21L8e7jpjjUX9wO0j1N/story.html

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ WASHINGTON POST – H EΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Το ναυάγιο με τους μετανάστες, μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης, φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει –ή ίσως και προκαλέσει ντροπή- στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συμφώνησαν στη σύγκλιση συνόδου κορυφής την Πέμπτη για την εξεύρεση λύσεων, αναφέρει κύριο άρθρο της WASHINGTON POST με τίτλο «Europe needs to take a lead role in solving the African migrant crisis» προσθέτοντας ότι το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η επαναφορά των μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, όπως αυτών που εγκατέλειψε η Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει ωστόσο να εξετάσουν και εναλλακτικούς νομικούς τρόπους για τους Αφρικανούς πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στις χώρες τους, χωρίς να χρειάζεται να επιβιβάζονται στα πλοία των δουλεμπόρων, ενώ θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη πιο δυναμικών μέτρων για την καταπολέμηση των δουλεμπόρων και την αποκατάσταση της τάξης στη Λιβύη. Αυτό που δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή είναι το να συνεχίζουν να αγνοούν την ανθρωπιστική κρίση που απλώνεται στη Μεσόγειο.

http://www.washingtonpost.com/opinions/the-merciless-sea/2015/04/20/76a5b8ba-e775-11e4-aae1-d642717d8afa_story.html?hpid=z3

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: