Αθήνα: Ακαμπτη η στάση του Ταμείου – ΔΝΤ: Δεν θα παραβιάσουμε το Καταστατικό




Προσέγγιση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με βάση τις ελληνικές θέσεις, θα επιδιώξει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο τετ α τετ που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους συναδέλφους του Mega, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγή στάσης από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στα τεχνικά κλιμάκια ώστε να καταφέρει τελικά να ευοδωθεί η προσπάθεια για επίτευξης συμφωνίας. [Το Ταμείο απορρίπτει ότι είναι “άκαμπτο” και διαμηνύει ότι αδυνατεί να παραβιάσει το Καταστατικό του].

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου κρατούν την πιο άκαμπτη στάση στις τεχνικές συζητήσεις, κυρίως στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, στάση που δεν έχει να κάνει μόνο με τις πάγιες θέσεις του Ταμείου αλλά και με το ότι ο ρόλος του παραμένει “θολός” μετά από τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει καταφέρει να βρει “κοινό τόπο” με τους ευρωπαίους εταίρους μεταθέτοντας τα δύο “αγκάθια” -ασφαλιστικό και εργασιακά- για συζήτηση τον Ιούνιο, καθώς υπάρχουν 5-6 τομείς όπου υπάρχει συμφωνία.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από μήνυμα κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου που έχει φτάσει στην Αθήνα, ωστόσο πρέπει να αρθεί το εμπόδιο του ΔΝΤ.

Αναμένεται συνεπώς η ελληνική πλευρά να ζητήσει άρση των δυσκολιών προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται θέμα για τις υποχρεώσεις της χώρας για το μήνα Απρίλιο.

Μιλώντας το πρωί στο “MEGA Σαββατοκύριακο” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν μπλοκάρει και ότι αντίθετα έχει σημειωθεί πρόοδος και βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευκή του στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ο Γκ. Βαρουφάκης πήγε στην Ουάσιγκτον για να προσπαθήσει να επιταχύνει τις συνομιλίες, αναφέροντας ότι τα “αγκάθια” για τη συμφωνία θα μπορούσαν να συζητηθούν σε δεύτερη φάση.

Μιλώντας στην REAL NEWS, o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε ότι δεν πρέπει να συμβεί κάποιο “ατύχημα”. “Είμαστε βέβαοι ότι όλα τα μέρη θα είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους και ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση. Κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα”, σημείωσε.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: