Από το Grexit, στο Grexident και τώρα… Grimbo




Δεν έχουν τέλος οι νεολογισμοί για το ελληνικό πρόβλημα, κι έτσι, μετά το «Grexit» που προέκυψε από τον συνδυασμό των αγγλικών λέξεων «Greece» (Ελλάδα) και «exit» έξοδος και το συναφές «Grexident», (Greece και accident, ατύχημα), οι ξένοι οικονομολόγοι επινόησαν τώρα τον όρο «Grimbo», ένα συνδυασμό των λέξεων «Greece» και το [in]«limbο» (στο κενό).

Σε δημοσίευμα με τίτλο: «Greece: Running Out of Money, Ideas, Time and Patience» (Ελλάδα: Στερεύοντας από Χρήματα, Ιδέες, Χρόνο και Υπομονή), οι αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί τον Ιούνιο, χωρίς νέα χρηματοδότηση, εισερχόμενη σε παρατεταμένη περίοδο αναμονής.

«Με την πάροδο του χρόνου, η τεταμένη κατάσταση όσον αφορά την ρευστότητα και κυρίως οι περιορισμοί στις καταθέσεις-αναλήψεις για τις τράπεζες, θα αυξήσουν σημαντικά την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας πιθανό το σενάριο νέων εκλογών. Αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντολή για μια νέα συμφωνία διάσωσης με την ευρωζώνη ή να ανοίξουν τον δρόμο για ένα τελικό Grexit, αλλά αυτό και πάλι θα μπορούσε να βυθίσει την Ελλάδα σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής (limbo)».

Κατά τον αναλυτή της Citi, υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο είναι το εξής: Καθορίζεται μια νέα συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης, αλλά μόνο μετά την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και μιας πιθανής αθέτησης πληρωμών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα μέχρι, ας πούμε, η ΕΚΤ να περιορίσει τη ροή των δανείων έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα. «Αυτό το σοκ θα μπορούσε να προσφέρει μια επιπλέον ώθηση και στις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citi προς τους πελάτες τους.

Το Grimbo θα μπορούσε, επίσης, να συμβεί εάν δεν υπάρξει μια νέα ενίσχυση προς την ελληνική κυβέρνηση, η τελευταία κηρύξει πτώχευση, επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου, μπουν στην καθημερινότητα τα IOUs, αλλά η Ελλάδα συνεχίσει να εξαρτάται από το ευρώ.

Επ’ αυτού η Citigroup αναφέρει: «Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση της ρευστότητας, και ιδίως με τους περιορισμούς στις αναλήψεις, θα αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση που είναι πιθανό να πάει σε νέες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να παραγάγει μια νέα εντολή που περιλαμβάνει καινούργια συμφωνία με την Ευρωζώνη για παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας ή να ανοίξει τον δρόμο για ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα βρισκόταν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το μήνυμα της Citi προς τους επενδυτές της είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «μεγάλη βόλτα», δηλαδή για μια κατάσταση που μπορεί να κρατήσει καιρό. Ο Ραχμπάρι σημειώνει: «Μπορεί το Grexit να μην είναι η πιο πιθανή έκβαση στο εγγύς μέλλον, αλλά ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης διαδικασίας».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: