Τη ζήτηση… αρχηγού κράτους και μάλιστα ισχυρού έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο ταξίδι του που ξεκινά σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καθοριστικό για τη συνολικότερη τύχη της Ελλάδας, καθώς οι συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι πολλές, σε υψηλό επίπεδο και κατά τα φαινόμενα, ιδιαίτερα κρίσιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες δημοσιογράφοι ζήτησαν να του πάρουν συνεντεύξεις.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, συναντήσεις θα έχει την Παρασκευή, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ και της Ιταλίας, Τζακ Λιου και Πιέρ Κάρλο Παντουάν, αντίστοιχα.

Ο υπουργός, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για τις ΗΠΑ, θα παραστεί την Πέμπτη (στις 16.15 τοπική ώρα) στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, όπου θα παρευρίσκεται και ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ως οικοδεσπότης. Ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και το καθεστώς των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές. Ο κ. Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και ο ομογενής ιεράρχης αναμένεται να συμπεριλάβει στην ομάδα που θα τον συνοδεύει και τον Ελληνα υπουργό. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί επίσημη συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον Ελληνα υπουργό.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings και στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Την ίδια ημέρα, αλλά σε άλλο θεματικό τραπέζι, θα είναι κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα το Σάββατο, μετά τη λήξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: