Οταν οι Τούρκοι χάνουν εντελώς την ντροπή: “Ανήθικη η δήλωση του Πάπα”, λέει ο επικεφαλής των… “θρησκευτικών υποθέσεων”




«Ξέφυγε» ο πρόεδρος της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ), Μεχμέτ Γκιορμέζ, καθώς χαρακτήρισε τη δήλωση του πάπα Φραγκίσκου με την οποία αποδεχόταν την αρμενική γενοκτονία, ως «ανήθικη», προβαίνοντας σε αποαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και γελοιότητες περί «ισλαμοφοβίας» και ευθυνών για τους Σύρους πρόσφυγες, στο δράμα των οποίων η χώρα του συνέβαλε με την πολιτική της τα μέγιστα…

Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που χαρακτήρισε δημοσίως «γενοκτονία» τη δολοφονία 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων, πυροδοτώντας μια διπλωματική διένεξη με την Τουρκία, που από την πλευρά της κάλεσε για εξηγήσεις τον απεσταλμένο του Βατικανού και ανακάλεσε το δικό της πρεσβευτή.

«Το Βατικανό θα καταλήξει να είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος εάν όλοι μας δώσουμε λογαριασμό για τα δεινά του παρελθόντος και τον πόνο που έχουμε προκαλέσει» επισήμανε ο Γκιορμέζ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Άραγε η τρέχουσα κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αποτελεί πολύ μικρότερη εστία ανησυχίας για το Βατικανό σε σύγκριση με τα γεγονότα κατά τη διάρκεια των μαζικών εκτοπίσεων των Αρμενίων;» διερωτήθηκε ο ίδιος αναφερόμενος στους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τον εμφύλιο στη Συρία και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

«Θεωρώ τη δήλωση του πάπα ανήθικη και ότι δε μπορεί να συμφωνεί με τις θεμελιώδεις αξίες του χριστιανισμού». Ο Γκιορμέζ επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η αδύναμη οικονομία της Ευρώπης και οι δυσκολίες της να ενσωματώσει τους μετανάστες αποτελούν τους λόγους της αναζωπύρωσης της ισλαμοφοβίας στην ήπειρο.

«Η ισλαμοφοβία θα πρέπει να θεωρείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ακριβώς τα περιστατικά αντισημιτισμού» τόνισε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: