Ανάβουν μηχανές για συνομιλίες: Τσίπρας και Αναστασιάδης συζητούν τα δεδομένα ενόψει των εξελίξεων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τέσσερα βασικά θέματα θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία έθεσε δυο θέματα, το Κυπριακό και το θέμα που προέκυψε με την επιβολή από την Ελλάδα φορολογίας 26% στις εμπορικές  συναλλαγές. Η Αθήνα περιέλαβε στην ημερήσια διάταξη, τις περιφερειακές συνεργασίες που αναπτύσσουν Ελλάδα και Κύπρος με την Αίγυπτο και Ισραήλ ενώ θα ενημερώσει την κυπριακή αποστολή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τους συνεργάτες του για τις προετοιμασίες για την επανέναρξη των συνομιλιών καθώς και τα δεδομένα που διαμορφώνονται, κυρίως σε σχέση με τουρκική στάση αλλά και τις προθέσεις των εν δυνάμει μεσολαβητών. Οι δυο κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει ήδη να υπάρξει συντονισμός και αλληενημέρωση ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών συστήνονται επιτροπές εμπειρογνωμόνων με αποστολή να ενισχύουν διαπραγματευτικά τη Λευκωσία.

Στα θέματα των περιφερειακών συνεργασιών ενόψει και εξελίξεων που θα υπάρξουν, ο Πρωθυπουργός επειδή δεν είχε εμπλακεί μέχρι τώρα στα ζητήματα αυτά θέλει να συζητήσει τα θέματα που προκύπτουν αλλά και να έχει μια πιο συνολική εικόνα. Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνησης της Ελλάδος θέλει να συνεχίσει και να ενισχύσει τις συνεργασίες αυτές, που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν, όπως αναφέρεται από ελλαδικής πλευράς, «ο σταθεροποιητικός ρόλος Αθήνας και Λευκωσίας στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φορολογίας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την εξαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες επιβάλλεται φορολογία 26% στις εμπορικές τους συναλλαγές. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο ζήτησε η Λευκωσία, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και από τον εμπορικό κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟ γεύμα που θα παραθέσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Πρωθυπουργό Τσίπρα, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος διαφοροποίησε το πρόγραμμα της επίσκεψης. Όπως ανακοινώθηκε αρχικά ο Πρόεδρος θα γευμάτιζε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρα, τον οποίο θα συναντήσει αργότερα.

Πρώτα ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο. Θα δει στη συνέχεια χωριστά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, τον Πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Καμμένο και τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ «ΕΚΛΟΓΕΣ»

Η ΑΝΩΤΑΤΗ επιτροπή εκλογών στα κατεχόμενα ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για τις παράνομες προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή.

Οι υποψήφιοι είναι επτά, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 176.916. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ανώτατης επιτροπής εκλογών, Σαφάκ Ονερί, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Θα λειτουργήσουν 693 κάλπες και θα εργαστούν πέραν των τεσσάρων χιλιάδων ατόμων στα εκλογικά κέντρα. Αν ένας υποψήφιος δεν πάρει ποσοστό πέρα του 50% των ψήφων, τότε θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος στις 26 Απριλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: