Αναστασιάδης: Δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου




Δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού και μακριά από τις όποιες απειλές και εκβιασμούς και εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς για εντατικοποίηση του διαλόγου.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, σε συγκέντρωση αφιερωμένη στη Μαρωνίτικη κοινότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο ίδιος προσωπικά “έχουμε τη βούληση και αποφασιστικότητα και αν υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας και των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων, τότε θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μας πως μπορούμε να πετύχουμε μια λύση που να διασφαλίζει το σύνολο του κυπριακού λαού”.

Ο Πρόεδρος είπε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 “έδωσε την ευκαιρία να επαναρχίσει ένας παραγωγικός διάλογος που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αναφύονταν είχε δημιουργήσει τις προοπτικές ώστε στις 9 του Οκτώβρη να επανήρχιζε η τρίτη και τελική φάση κατά την οποία με διασταυρούμενο το διάλογο πάνω στα διάφορα κεφάλαια ευελπιστούσαμε να φτάσουμε σε κάποια στιγμή που θα οδηγούμαστε προς το τέλος του δράματος”.

Ανέφερε πως τα “γνωστά γεγονότα της 6ης του Οκτώβρη μας υποχρέωσαν να απόσχουμε”.

“Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι με τη μη ανανέωση της Navtex, την απόσυρση του Barbaros, την αποκατάσταση γενικότερα της κατάστασης που υπήρχε προ της δημιουργίας μιας κατάστασης που μας υποχρέωσε να απομακρυνθούμε από τις συνομιλίες, χαίρομαι να πω ότι με βάση τα όσα έχω αναφέρει, δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου” είπε ο Πρόεδρος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε πως μόνο μέσα από ένα ελεύθερο, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού και μακριά από τις όποιες απειλές και εκβιασμούς, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών.

“Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εντατικοποιηθεί ο διάλογος και με καλή θέληση και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε με προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων αλλά και το σημαντικότερο δεν θα παραγνωρίζουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Επιδίωξη μας δεν είναι να βρεθεί μια λύση που να δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους” τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως οι Μαρωνίτες της Κύπρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικής χώρας μας και παράλληλα ένα κομμάτι της Κύπρου που δέχτηκε σοβαρότατο πλήγμα από την τουρκική εισβολή.

“Γνοιαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε για τα σύνθετα προβλήματα που απασχολούν την Μαρωνιτική κοινότητα, τα περισσότερα των οποίων οφείλονται στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή” είπε.

Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση “είναι πρόθυμη να προσεγγίσει θετικά προτάσεις για έργα που, μέσα από τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη συναίνεση του συνόλου της μαρωνιτικής κοινότητας υιοθετούνται ως έργα προτεραιότητας”, πάντα, επεσήμανε, “μέσα στις δυνατότητες του κράτους κάτω από τις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε”.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως “η μέριμνα και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν την διαβίωση και την πρόοδο της Μαρωνιτικής κοινότητας θα συνεχιστεί έμπρακτα, πάντα με τη στήριξη και το ενδιαφέρον επίσης ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων”.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι στο πλαίσιο της προβολής και ανάδειξης της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της κάθε θρησκευτικής ομάδας, γίνεται συστηματική καταγραφή της κυπριακής μαρωνιτικής αραβικής, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Βρίσκεται σε εξέλιξη, επίσης, συνεργασία με όλα τα αρμόδια υπουργεία και σε συνεννόηση με τον Εκπρόσωπο και τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος της UNDP, και την στήριξη της Κυβέρνησης για την αναστήλωση και επιδιόρθωση των εκκλησιών και των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές.

Ακόμα ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση ανανεωμένου σχεδίου επανεγκατάστασης νέων οικογενειών στα εγκλωβισμένα χωριά μας με κίνητρα και έργα υποδομής.

Ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντώνης Χ`Ρούσος τόνισε πως “για εμάς τους Μαρωνίτες η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο άμεσο μέλλον, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των κοινοτήτων της πατρίδας μας και που θα μας επιτρέπει να συμβιώσουμε ειρηνικά, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και διακαή πόθο”.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικο-χορευτικό δρώμενο εμπνευσμένο από τα χρώματα και τους ήχους της μαρωνίτικης παράδοσης και ιστορίας.

Παρόμοιες εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο θα ακολουθήσουν τόσο για την Αρμενική όσο και για τη Λατινική κοινότητα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: