Τσίπρας: Παράλογες οι κυρώσεις της ΕΕ, σε νέες βάσεις οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας




Με την καθιερωμένη συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ξεκίνησε η επίσκεψη στη Μόσχα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-TASS, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη ως “ευκαιρία” για τις ελληνορωσικές σχέσεις, τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, ενώ έλαβε θέση στο ζήτημα των κυρώσεων, χαρακτηρίζοντάς τις ως παράλογες.

“Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας” δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας παράλληλα ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων, γεγονός που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν υποστεί πλήγμα, ενώ δήλωσε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η “παράλογη” -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της έντασης στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις αυτές, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων. Οι κυρώσεις είναι “δρόμος στου πουθενά” σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν νοείται χωρίς τη Ρωσία.

Τέλος, ανέφερε ότι “η Ελλάδα και η Ρωσία, περισσότερο από όλες πλήρωσαν με το αίμα τους στον αγώνα κατά του ναζισμού, και αυτό αποτελεί κοινό σημείο, όπως είναι κοινές είναι οι ρίζες των δύο χωρών και των λαών μας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη θρησκεία. Αυτό δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε. Έχουμε ένδοξο παρελθόν του κοινού αγώνα και της κοινής πορείας, μπορούμε να έχουμε και μέλλον”.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επίσης τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της ρωσικής Βουλής (κρατική Δούμα) Σεργκέι Ναρούσκιν, ενώ θα έχει ακόμη επαφές με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο, καθώς και με εκπροσώπους της Ομογένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα μετά από πέντε χρόνια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: