WSJ: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τους παλιούς καλούς καιρούς




Σε ανταπόκριση από την Αθήνα Βρυξέλλες του Stelios Bouras στην εφημεριδα Wall Street Journal με τίτλο «Greeces Syriza Finds the Old Ways Might be the Best Ways», επισημαίνεται ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έχει ήδη αντιμετωπίσει κάποια ακανθώδη ζητήματα στη σύντομη θητεία της, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα  υπαρξιακά της ερωτήματα μέχρι στιγμής.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην θέσει σε ψηφοφορία το θέμα της τετράμηνης παράτασης της συμφωνία διάσωσης. Ενώ από άλλα κοινοβούλια της ΕΕ, όπως της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα, ζητήθηκε η έγκριση της συμφωνίας, η Ελλάδα θα περάσει τη συμφωνία μόνο με μια κοινοβουλευτική συζήτηση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι αναγκαία η ψηφοφορία, γιατί η Ελλάδα δεν υπέγραψε μια νέα δανειακή συμφωνία διότι «απλά πρόκειται για μια παράταση της ημερομηνίας λήξης του υφιστάμενου προγράμματος». Από νομικής πλευράς το θέμα είναι ασαφές. Σε αντίστοιχη περίπτωση, η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρασε την παράταση από ψηφοφορία, ως τροποποίηση μαζί με άλλα νομοσχέδια, χωρίς να γίνει θέμα.

Πέραν όμως από το νομικό ζήτημα, γιατί ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Διερωτάται ο ανταποκριτής. Η απάντηση στο ερώτημα είναι η έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση κατά της σύμβασης. Σε περίπτωση που η παράταση τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι από τους διαφωνούντες βουλευτές της κυβέρνησης να την καταψηφίσουν. Ανάλογα με τον αριθμό τους, μπορεί να απειλήσουν και την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό, όμως, που θα έφερνε σε ακόμη δυσκολότερη θέση την κυβέρνηση θα ήταν αν τα άλλα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι,  υπερψηφίσουν την παράταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε προεκλογικά ως μια δύναμη αλλαγής στην «δύστροπη» ελληνική πολιτική σκηνή, υποσχόμενος να σαρώσει το παλιό και να εισαγάγει το νέο, περισσότερο διαφανή τρόπο δράσης. Έτσι θα μπορούσε να βρεθεί να συμμαχεί με τα «παλιά» κόμματα τα οποία θέλει να τα θέσει στο περιθώριο, ενώ μαθαίνει πώς να «διεκπεραιώνει τη δουλειά» στο κοινοβούλιο με τον παλιό τρόπο.

http://blogs.wsj.com/dispatch/2015/03/03/greeces-syriza-finds-the-old-ways-might-be-the-best-ways/?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: