Τουλάχιστον ο Πολωνός καταλαβαίνει τι σημαίνει γεωπολιτική…




Η διαφορά φαίνεται, και λόγω γεωγραφικής θέσης της χώρας, και λόγω ιστορικών εμπειριών, κάτι που τον διαφοροποιούν από τη γεωπολιτική αφέλεια που δείχνουν σε κάθε ευκαιρία οι Γερμανοί. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θεωρεί καταστροφική, όχι για οικονομικούς λόγους, πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη…

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και τονίζει ότι μια τέτοια τόσο δραματική εξέλιξη θα είχε όχι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.

«Πρέπει να εμποδίσουμε το ανόητο σενάριο» της εξόδου από ατύχημα, δηλώνει ο κ. Τουσκ σε συνέντευξή του σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η «Sueddeutsche Zeitung», και υπενθυμίζει ότι και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ανόητων τηλεφωνημάτων.

Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί στο γεωπολιτικό πλαίσιο, δηλώνει ο Ντόναλντ Τουσκ και τονίζει ότι λόγω της κρίσης στην Λιβύη, της εύθραυστης κατάστασης στα Βαλκάνια, στην Μολδαβία, στην Τρανσδνειστερία και στην Κύπρο, «μια τόσο δραματική πράξη, όπως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή», για να προσθέσει:

«Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές. Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν το δραματικότερο κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αναμφισβήτητο». Κάλεσε δε όλους τους παράγοντες να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον με αξιοπρέπεια και σεβασμό, τονίζοντας ότι αποτελεί «εμμονή» του, η διατήρηση της ΕΕ ενωμένης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: