Ημέρα πένθους για όλη την Κρήτη, και κυρίαρχα για την τοπική κοινωνία στους Αρμένους Ρεθύμνου, η αυριανή, οπότε και η κρητική γη θα αγκαλιάσει για πάντα το πρώτο θύμα ενδοσχολικού εκφοβισμού και βίας στη χώρα μας που δίνει με τέτοιο τραγικό τρόπο τέλος στη ζωή του.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η πομπή που μετέφερε το φέρετρο έφτασε από τα Γιάννενα στο λιμάνι του Πειραιά και επιβιβάστηκε στο πλοίο που θα καταλήξει στην ιδιαίτερη πατρίδα του σπουδαστή όπου θα γίνει η κηδεία του.

Άφωνη η γειτονιά του Βαγγέλη, στο χωριό του Αρμένοι, εγκλωβισμένη συναισθηματικά η κοινή γνώμη σε όλο το νησί, μία μέρα μετά την είδηση του τραγικού θανάτου του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του μιας και – σύμφωνα με όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας από την ημέρα της εξαφάνισής του – δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον εκφοβισμό, την απαξίωση και τις χυδαίες επιθέσεις που δεχόταν από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φίλη του 20χρονου δήλωσε πως ο Βαγγέλης «σε καμία περίπτωση δεν ήθελε, όπως όλα δείχνουν, να εμπλέξει τους γονείς του ή την ευρύτερη οικογένεια του στο πρόβλημα που βίωνε… Αν και ήταν ανοιχτός χαρακτήρας, είχε κλείσει βαθιά μέσα του, από περηφάνια και μεγάλη αγάπη προς τους γονείς και τα αδέρφια του, όλα όσα των βασάνιζαν… Πήρε την αλήθεια μαζί του, όμως η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, μετά και από την απαίτηση σύσσωμης της τοπικής -και όχι μόνο κοινωνίας-, οφείλει να αποδώσει ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν».

Μία απαίτηση η οποία εκφράζεται και από όλους, όλων των ηλικιών, όσοι συγκεντρώνονται αυτή την ώρα έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου για να διαδηλώσουν την αγανάκτηση τους για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Πρόκειται για πρωτοβουλία ανώνυμων πολιτών, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν μέσω του διαδικτύου και στοχεύουν όχι μόνο στο να τιμηθεί η μνήμη του Βαγγέλη, αλλά να στείλουν μήνυμα κατά της βίας, σε όποια μορφή αυτή και να αναπτύσσεται. «Δικό μας παιδί, αδερφός μας και ας μην τον γνωρίζαμε, φίλος που έγινε για όλους μας μαθαίνοντας όλα όσα βίωνε…» δήλωσαν πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση με την οικογένεια Γιακουμάκη.

Τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στους όμορους νομούς, Χανιά και Ηράκλειο, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη κουβέντα σχετικά με το τεράστιο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος όλο και περισσότερο μπαίνει στην καθημερινότητα τόσο των κοινωνιών όσο και των οικογενειών. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι οι απλοί πολίτες μιλούν για την απόδοση δικαιοσύνης, θεσμικά και όχι μέσω της αυτοδικίας, θέση που φαίνεται να υποστηρίζει και η ίδια η οικογένεια του Βαγγέλη.

Το αποτύπωμα του τραγικού χαμού του Βαγγέλη θα μείνει, όπως όλα δείχνουν, για πολύ καιρό στην Κρήτη. Στα σχολεία, ήδη από σήμερα, ξεκίνησε μία μεγάλη καμπάνια για τον σχολικό εκφοβισμό, με αναφορά στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύντομα θα διοργανωθούν και σχετικές με το θέμα εκδηλώσεις.

Εξάλλου, ημέρα πένθους έχει κηρύξει η Τοπική Κοινότητα Αρμένων την ημέρα που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του 20χρονου σπουδαστή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Ύστερα από την τραγική κατάληξη που είχε η εξαφάνιση του συγχωριανού μας σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που σπούδαζε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και βρέθηκε νεκρός την 15/03/2015 στα Ιωάννινα, το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Αρμένων συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση στις 15/3/2015, στις 15:00, και με απέραντη θλίψη και οδύνη ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ η ημέρα που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, θα κηρυχθεί ημέρα πένθους για την Τοπική Κοινότητα Αρμένων και θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στην κοινότητα και συγκεκριμένα: -Δημοτικό Σχολείο Αρμένων -Νηπιαγωγείο Αρμένων -Παιδικός Σταθμός Αρμένων -Κοινοτικό Γραφείο Αρμένων -Περιφ. Ιατρείο Αρμένων».

ΚΕΙΜΕΝΟ: Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΕΘΝΟΣ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: