Το Brussels Group ξεκινά, το Μαξίμου “αποσύρει” το απειλητικό “σημείο 9”




Με ένα δεύτερο non paper που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου, χρησιμοποιήθηκε η είδηση της έναρξης της συνεδρίασης του Brussels Group, μια είδηση «κοινής λήψεως» δηλαδή, που παράλληλα σήμαινε ότι η περίφημη «λίστα» της ελληνικής πλευράς είχε παραδοθεί προς αξιολόγηση, για να καταλήξει στο υστερόγραφο του κειμένου, στο περίφημο «σημείο 9» του προηγούμενου non paper, το οποίο είχε δώσει την αίσθηση ότι αποτελεί κυβερνητική προαναγγελία στάσης πληρωμών…

Ας δούμε όμως και αυτό το non paper:

1. Αύριο ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση. Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

2. Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

3. Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

ΥΓ1. Το σημείο «9» του προηγούμενου non paper είναι απόλυτα σαφές. Αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: