Θεαματική κατάρρευση της δημοτικότητας της προέδρου της Βραζιλίας




Μοιάζει απίστευτο αλλά δεν είναι… λίγους μόνο μήνες μετά την επικράτησή της στις προεδρικές εκλογές της χώρας, η πρόεδρος μιας χώρας των BRICS (για τους οποίους τόσος λόγος γίνεται στην Ελλάδα τελευταία), της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, βλέπει σε δημοσκόπηση το ποσοστό της δημοτικότητάς της να κατακρημνίζεται, ενώ αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της, ενώ αποπειράται να προωθήσει δημοσιονομική πολιτική λιτότητας στο Κογκρέσο…

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο στοιχεία του γαλλικού πρακτορείου (AFP) και του Reuters, το 62% όσων ερωτήθηκαν έκρινε ότι το κυβερνητικό έργο είναι από «κακό» ως «άθλιο», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Datafolha σε όλη τη βραζιλιάνικη επικράτεια που δημοσίευσε η εφημερίδα Folha de São Paulo. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.842 Βραζιλιάνων σε 172 δήμους τη Δευτέρα και την Τρίτη. Το ποσοστό σφάλματος είναι ±2%. Το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 44% τον περασμένο μήνα και ήταν μονοψήφιο πριν από δύο χρόνια, ενώ ακόμη η οικονομία της Βραζιλίας αναπτυσσόταν.

Μόνο ένα 13% όσων ερωτήθηκαν χαρακτήρισαν το έργο της κυβέρνησης υπό τη Ντίλμα Ρουσέφ από «καλό» ως «πολύ καλό». Το υπόλοιπο περίπου 24% έκρινε ότι το κυβερνητικό έργο είναι «OK». Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει πρόεδρος της Βραζιλίας από το 1992, λίγο πριν ο πρόεδρος Φερνάντου Κόλορ αποπεμφθεί εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς σε βάρος του.

Πολλοί Βραζιλιάνοι εκφράζουν όλο και πιο έντονη δυσφορία για την συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού και την ανεργία, καθώς η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της περασμένης δεκαετίας μοιάζει όλο και περισσότερο να αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Την κατάσταση δεν βελτιώνουν τα σκάνδαλα: εισαγγελείς λένε ότι μόνο σε μια υπόθεση διαφθοράς η έρευνα για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, διαπιστώθηκε η κατάχρηση 1 δισεκ. ευρώ από τα ταμεία της Petroleo Brasileiro, ή Petrobras, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου.

Σχεδόν 1,7 εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της Ρουσέφ σε δεκάδες βραζιλιάνικες πόλεις την περασμένη Κυριακή, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση δεξιών κομμάτων καθώς και πολλών οργανώσεων χωρίς σαφή πολιτική ένταξη, και πολλοί εξ αυτών αξίωσαν η πρόεδρος να παραιτηθεί. Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης λένε ότι η αποπομπή της Ρουσέφ είναι μάλλον απίθανη, καθώς δεν εμπλέκεται η ίδια στο σκάνδαλο της Petrobras. Όμως η αντιπολίτευση καλεί το Ανώτατο Δικαστήριο να ερευνήσει βαρύτερα τον ρόλο της και την πιθανή εμπλοκή της στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την έρευνα της Νταταφόλια η δημοτικότητα της προέδρου εμφανίζεται μειωμένη σε ολόκληρο το φάσμα των εισοδηματικών κατηγοριών των Βραζιλιάνων, ακόμη και μεταξύ όσων ανήκουν στην εργατική τάξη, δηλαδή την δεξαμενή από όπου η ίδια και το κυβερνών Κόμμα Εργατών (PT) αντλούν παραδοσιακά ψήφους.

Το όλο και πιο εχθρικό Κογκρέσο έχει εμποδίσει ορισμένες από τις προσπάθειες της Ρουσέφ να εγκρίνει μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών ή αύξησης των φόρων. Αναλυτές και επενδυτές χαρακτηρίζουν αναγκαία τα μέτρα αυτά ώστε η Βραζιλία να μην απολέσει την σημερινή της κατάταξη από τους οίκους αξιολόγησης, την ώρα που η ενδεχόμενη ύφεση αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τη φορολογία και άλλες πηγές.

Η Ρουσέφ, που κέρδισε με μικρή διαφορά στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, είχε ήδη δει τη δημοτικότητά της να πέφτει κατά 19 εκατοστιαίες μονάδες τον Φεβρουάριο, στο 23%, σύμφωνα με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της Νταταφόλια.

Πέραν του Κόλορ, υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν Βραζιλιάνοι πολιτικοί ηγέτες οι οποίοι αντιμετώπισαν παρόμοια πτώση της δημοτικότητάς τους και ανέκαμψαν. Το 65% των Βραζιλιάνων εξέφεραν αρνητικές κρίσεις για τον πρόεδρο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου τον Σεπτέμβριο του 1999, μετά την υποτίμηση του νομίσματος. Αν και το ποσοστό δημοτικότητάς του παρέμεινε χαμηλό για την υπόλοιπο της θητείας του, προώθησε μεταρρυθμίσεις πριν εγκαταλείψει την εξουσία το 2002.

Μπ. Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: