Τα σημεία τριβής για τη συμφωνία και ο δεκαπενθήμερος Γολγοθάς




Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία θα επιτρέψει να μπει «ζεστό», ευρωπαϊκό χρήμα στα κρατικά ταμεία, για πρώτη φορά μετά από τον περασμένο Αύγουστο. Ταυτόχρονα όμως, όπως μετέδωσε το MEGA, υπάρχουν σημεία διαφωνίας που μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία, αλλά και ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες…

Αν και οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες είναι μαραθώνιες, κοινοτικοί παράγοντες διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας και ακολούθως η εκταμίευση, με δεδομένο ότι απαιτείται εξαντλητική εξειδίκευση και κοστολόγηση όλων των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Mega Μανώλη Σπινθουράκη από τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων ενδεχομένως να τελειώσουν έως την Τετάρτη, εάν η ελληνική πλευρά δώσει όλες τις διευκρινίσεις που θέλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών έτσι ώστε να συνεδριάσει η ομάδα εργασίας του Eurogroup. Εάν γίνει αυτή η συνεδρίαση ανάβει και το «πράσινο φως» για τη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όμως οι υποχρεώσεις της χώρας μέσα στις επόμενες 15 ημέρες είναι ανελαστικές. Ο «Γολγοθάς» για τα κρατικά ταμεία αρχίζει πριν καν μπει ο Απρίλιος. Στην εκπνοή του Μαρτίου, θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά καλύπτονται οριακά από τα repos με τα ρευστά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου.

Στις 8 Απριλίου υπάρχει έκδοση εντόκων γραμματίων για να ανανεωθούν 1,4 δισ. ευρώ. Η δυσκολία της έκδοσης είναι ότι πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές περίπου 750 εκατ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην έκδοση. Με εντολή του Μάριο Ντράγκι, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το «κενό». Μια ημέρα μετά, στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν 448 εκατ. στο ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν υφεσιακά μέτρα. Η συζήτηση για τη λίστα είναι γεμάτη «αγκάθια». Για το ΦΠΑ, οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση εξαιρέσεων, ειδικά στα νησιά. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την on line σύνδεση των ταμειακών με το taxis, κληρώσεις αποδείξεων και συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Εάν συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδειχθεί ευελιξία.

Στο Ασφαλιστικό, οι δανειστές ζήτησαν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση 90% στις επικουρικές. Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ προοιμίου αυτές τις εισηγήσεις και αντιπροτείνει αντικίνητρα για τις πρόωρες συντάξεις και διοικητική ενοποίηση Ταμείων.

Σε ό,τι αφορά στο Εργασιακό, η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συζήτηση για ομαδικές απολύσεις και σχεδιάζει τη σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού και την ενεργοποίηση των κλαδικών συμβάσεων.

Στο θέμα του μειωμένου ΦΠΑ επανέρχεται η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στα αποκαλούμενα «πλούσια» νησιά, η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» σημειώνει ότι το πλαίσιο είχε στόχο να προστατεύσει τα νησιά της άγονης γραμμής.

«Οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, βέβαια, για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το τουριστικό προϊόν τους τιμολογείται πενταπλάσια π.χ. από την Κρήτη. Ωστόσο, μια τέτοια ευθυγράμμιση είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ» υποστηρίζει η κ. Βαλαβάνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: