Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ με την επανεκλογή Νετανιάχου

«Ηλεκτρισμένη» εξακολουθεί να είναι η ατμόσφαιρα ανάμεσα στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτή του Ισραήλ, με την αντιπάθεια να μην μπορεί να κρυφτεί εκατέρωθεν. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταφέροντας πληροφορίες του AFP από την Ουάσιγκτον, μεταδίδει ότι ο Ομπάμα άσκησε σφοδρή κριτική στον Νετανιάχου…

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επέκρινε τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος είχε καταγγείλει τον «κίνδυνο» από μια μαζική ψήφο των Αράβων πολιτών του Ισραήλ στις βουλευτικές εκλογές.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, στις οποίες το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου είχε άνετη νίκη, ο Ομπάμα δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα The Huffington Post ότι αυτό «έδειξε πως ρητορική τέτοιου είδους είναι αντίθετη στην πιο αμιγή ισραηλινή παράδοση».

Την ημέρα των εκλογών, την Τρίτη, ο Νετανιάχου είχε αναρτήσει βίντεο στη σελίδα του στο Facebook κινδυνολογώντας: «η δύναμη της δεξιάς κινδυνεύει. Οι άραβες ψηφοφόροι πηγαίνουν μαζικά στα εκλογική τμήματα».

Τη Δευτέρα, παραμονή των εκλογών, καθώς το αποτέλεσμα φαινόταν αρκετά αβέβαιο και για να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους δεξιούς και τους αναποφάσιστους, ο Νετανιάχου απέκλεισε δημόσια την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όσο αυτός παραμένει στην πρωθυπουργία.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε με πολύ σκληρά λόγια τη δήλωση αυτή και αφού ήταν ήδη βράδυ Πέμπτης ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να συγχαρεί. «Η δημοκρατία βασίζεται στην αρχή της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των πολιτών στη χώρα», δήλωσε ο Ομπάμα στη Huffington Post.

«Και νομίζω ότι αυτό είναι ό,τι το καλύτερο στην ισραηλινή δημοκρατία. Εάν αυτό χαθεί, νομίζω ότι όχι μόνο θα δοθούν επιχειρήματα σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε ένα εβραϊκό κράτος, αλλά επίσης θα αρχίσει να διαβρώνεται η έννοια της δημοκρατίας στη χώρα».

Ο πρόεδρος Ομπάμα παραχώρησε την Παρασκευή τη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε στο σύνολό της το Σάββατο. Ενώ ο Νετανιάχου έχει αρχίσει τους μεγάλους ελιγμούς για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, την Πέμπτη αφιέρωσε πολύ χρόνο μιλώντας σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, προσπαθώντας να αποκαταστήσει τις ζημιές.

«Δεν έχω αλλάξει πολιτική», δήλωσε στο MSNBC, «ουδέποτε αποποιήθηκα» την ομιλία του 2009 στην οποία ο Νετανιάχου συμφώνησε για πρώτη φορά δημόσια στην ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ. «Δεν θέλω μια λύση ενός μόνο κράτους. Θέλω μια λύση δύο κρατών, ειρηνική και βιώσιμη. Αλλά γι’ αυτό πρέπει οι όροι να αλλάξουν».

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτό που είπε ότι δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και για το λόγο αυτό οφείλουμε να διερευνήσουμε άλλες επιλογές ώστε να αποτρέψουμε η περιοχή να βυθιστεί στο χάος», δήλωσε ο Ομπάμα.

Α.Γ.

Be the first to comment on "Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ με την επανεκλογή Νετανιάχου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*