Συνομιλίες με φόντο «Μπαρμπαρός» – Θα επανέλθει το σκάφος εάν επαναρχίσουν οι έρευνες, λένε οι Τούρκοι




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τρεις μήνες είναι το «παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό, όπως διαμηνύει η τουρκική πλευρά. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν τον Απρίλιο, πλην όμως θα διακοπούν εάν επαναρχίσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο από την ΕΝΙ μετά το τέλος του «τεχνικού διαλείμματος», που έχει εξαγγείλει η ιταλική εταιρεία.

Αυτό είναι το πλαίσιο που θέτει τώρα η τουρκική πλευρά ενόψει του νέου κύκλου επαφών που πραγματοποιεί από χθες στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Είναι σαφές πως το «Μπαρμπαρός» σε περίπτωση που θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, θα παραμείνει ουσιαστικά με «αναμμένες μηχανές» και σε «επαγρύπνηση» για να επανέλθει εάν η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίσει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί υπενθυμίζοντας η παράνομη τουρκική NAVTEX λήγει στις 6 Απριλίου σημείωσε πως «δεδομένου ότι το πλοίο Saipem 10000 θα αποσυρθεί τρεις μήνες για έλεγχο και η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έκδοση νέας οδηγίας, ούτε να στείλει το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά στην περιοχή». Έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει πως εάν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν και οι έρευνες για το φυσικό αέριο επαναρχίσουν από τους Ελληνοκύπριους, τότε «θα αναγκαστούμε και εμείς να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση». Ποια θα είναι η απάντηση; Επάνοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και έκδοση NAVTEX.

Ο Οζντίλ Ναμί, ο οποίος πραγματοποίησε την τελευταία περίοδο σειρά επαφών σε χώρες του Κόλπου μετά από διευθετήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας όλα εξαρτώνται από τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε πως για το θέμα των υδρογονανθράκων υπάρχουν τρεις επιλογές:

Πρώτο, οι δυο πλευρές να ενεργήσουν από κοινού. Δηλαδή να υπάρξει από τώρα συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Δεύτερο, να συνεχιστούν οι χωριστές ενέργειες. Κοντολογίς, η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει τις έρευνες και ταυτόχρονα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη( ΑΟΖ) να δραστηριοποιείται παράνομα η τουρκική ΤΡΑΟ και το «Μπαρμπαρός».

Τρίτο, να υπάρξει ταυτόχρονη αναστολή των ερευνών.

Είναι σαφές πως η λογική που διέπει τις τοποθετήσεις του Οζντίλ Ναμί( συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις), χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια επιβολής και προβολής ενός διλήμματος, που εν πολλοίς εξουδετερώνει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο, όπως κρίνει καλύτερα για τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Οζντίλ Ναμί ζητά όπως οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις και όρους. Ανέφερε δε, υπό μορφή προειδοποίησης,  πως σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και στο παρελθόν, θα θέσει προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες θα παραμείνουν υπό αναστολή.

ΑΙΝΤΑ: Επαφές με τη σκέψη σε νέες συνομιλίες – Συντήρηση ενδιαφέροντος και σχεδιασμοί για τον Απρίλιο από τον ΟΗΕ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα έφθασε χθες στην Κύπρο για ένα νέο κύκλο επαφών, έχοντας το μυαλό και την προσοχή στο μοναδικό σενάριο που έχει ενώπιον του ο Διεθνής Οργανισμός: Να επαναρχίσουν εντός Απριλίου οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο που έφθασε το βράδυ της Κυριακής στο νησί άρχισε τις επαφές του χθες το απόγευμα με συνάντηση που πραγματοποίησε με  την αντιπροσωπεία της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας στη νεκρή ζώνη. Σημειώνεται ότι ο κ. Άιντα, που προγραμματίζει να παραμείνει στην Κύπρο μέχρι αύριο Τετάρτη 18 Μαρτίου, θα συναντηθεί πρώτα  με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις 10 το πρωί σήμερα και στις 11.30 με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Το απόγευμα θα συναντηθεί με την ε/κ διαπραγματευτική ομάδα.

Η ταξίδι αυτό του απεσταλμένου του ΟΗΕ συνιστά κίνηση συντήρησης του μομέντουμ στο Κυπριακό και παράλληλα να θελήσει να καταγράψει προθέσεις και διαθέσεις. Ωστόσο, είναι σαφές πως για τα Ηνωμένα Έθνη ο Απρίλιος θα είναι μήνας εξελίξεων. Όλοι στο Διεθνή Οργανισμό θεωρούν πως μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που θα διεξαχθούν στις 19 Απριλίου θα αρχίσουν οι συνομιλίες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, αμέσως μετά τη συνάντηση Έρογλου- Άιντα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν θα αναχωρήσει για τη Βρετανία και το Βέλγιο όπου θα δώσει διαλέξεις. Αύριο Τετάρτη 18 Μαρτίου, ο  Ογλκούν θα δώσει διάλεξη στο τμήμα κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και την Πέμπτη, 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Οι διαλέξεις θα αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τις προσπάθειες επανέναρξης και τη θέση της τ/κ πλευράς, προστίθεται.
Σημειώνεται ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα φιλοξενήσει αύριο Τετάρτη εκδήλωση για εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και ΜΜΕ και από τις δυο κοινότητες.

ΝΕΑ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Μάλτας και του Μαυροβουνίου θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Λευκωσία. Η τριμερής, δυο κρατών-μελών και μιας υποψήφιας για ένταξης χώρας,  θα ασχοληθεί με θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και περιφερειακά ζητήματα. Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παράσχει τεχνογνωσία στο Μαυροβούνιο συμβάλλοντας στην ενταξιακή του πορεία.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: