Πάνω από το τηλέφωνο πρέπει να καθόταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγωνιώντας μην τον προλάβει κάποιος άλλος και πει πρώτος τα συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Θα ήταν ευχής έργον εάν αυτή η χειρονομία αβροφροσύνης – ένας τομέα στον οποίο οι Τούρκοι αδιαμφισβήτητα διακρίνονται – να συνοδευόταν και από ουσία, δηλαδή την εγκατάλειψη της πάγιας «αυτοκρατορικής» λογικής, του «είμαστε τόσο φιλικοί και συνεργάσιμοι, αρκεί να μη διανοηθείτε να ζητήσετε από τη μεγάλη Τουρκία να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της…».

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επανέλαβε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για κάθε θέμα και επεσήμανε πως οι δίαυλοι διαλόγου θα πρέπει να είναι πάντοτε ανοιχτοί και κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως αποδίδει πάντα ιδιαίτερη σημασία στην πρόοδο των διμερών σχέσεων και υπενθύμισε ότι ο μηχανισμός του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ξεκίνησε κατά την εποχή της δικής του πρωθυπουργίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ερντογάν γιατί ήταν ο πρώτος ηγέτης που του τηλεφώνησε. Προφανώς, η στιγμή δεν ήταν και η πιο κατάλληλη για να συζητήσουν ευρύτερα, να του πει για παράδειγμα, ότι ακόμα και στις άναρχες (υπό την έννοια της απουσίας αρχής επιβολής κάποιας εννόμου τάξεως) διεθνείς σχέσεις, υπάρχουν όρια που καθορίζονται από τη λογική για το ποια θέματα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τεθούν σε διάλογο και διαπραγμάτευση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: