«Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια» στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα της συμφωνίας με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ένα θέμα που δείχνει πλέον να αποκτά και εσωτερικά πολιτικά – προεκλογικά – χαρακτηριστικά, πέραν αυτών που άπτονται της διεθνούς ασφάλειας…

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ Μιτς Μακόνελ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «πολύ κακής συμφωνίας» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατέστησε σαφές πως το Κογκρέσο θα ελέγξει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία.

«Προφανώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει μια πολύ κακή συμφωνία με ένα από τα χειρότερα καθεστώτα στον κόσμο, η οποία θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να έχουν την πυρηνική υποδομή τους», δήλωσε ο Μακόνελ μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του CNN. «Ανησυχούμε γι’ αυτό».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επαναλαμβάνει σήμερα στη Λωζάννη της Ελβετίας τις διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς με στόχο να επιτευχθούν μια συμφωνία πλαίσιο ως τα τέλη Μαρτίου και μια τελική συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου. Ο Κέρι δήλωσε χθες, Σάββατο, πως ελπίζει ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες» θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν εντάθηκαν αυτό το μήνα, στο Κογκρέσο εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για την υπό εκπόνηση συμφωνία. Μια ανοικτή επιστολή εστάλη την περασμένη εβδομάδα στους ηγέτες του Ιράν από 47 ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές της 100μελούς Γερουσίας οι οποίοι προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία συναφθεί με τον Ομπάμα, θα ακυρωθεί όταν αυτός αποχωρήσει από την προεδρία το 2017.

Η επιστολή καταγγέλθηκε από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως επέμβαση σε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Ο Μακόνελ δήλωσε πως ο δημοκρατικός πρόεδρος «είναι σαφές ότι δεν θέλει καθόλου να αναμιχθεί το Κογκρέσο. Και ανησυχούμε γι’ αυτό». Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν επιτευχθεί μια συμφωνία με το Ιράν, η Γερουσία θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα απαιτεί να περάσει η συμφωνία από το Κογκρέσο.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θα ασκήσει βέτο σε ένα τέτοιο μέτρο. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο Μακόνελ, τα μέλη του Κογκρέσου θα εξετάσουν ένα νομοσχέδιο που θα ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Γ.Α.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: