Τα επικοινωνιακά «όπλα» του Γιάνη Βαρουφάκη χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να διαμορφώσουν το «κατάλληλο» κλίμα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, σε ένα ψυχολογικό παίγνιο με στόχο την ηγεσία και την κοινωνία της Ελλάδας, δίνοντας με σαφήνεια την εντύπωση ότι μας περιμένουν «στη γωνία».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του προς το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTZL, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις προεκλογικές δεσμεύσεις, για τις οποίες είπε ότι οι υπεύθυνοι του κόμματος ήξεραν ότι δεν είναι εφαρμόσιμες.

«Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός. Παράλληλα, χαρακτήρισε απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30-50 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais, τονίζει πως οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες και πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει ότι ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του δεν θα τηρηθούν.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πιο ευέλικτη προσέγγιση στην ελληνική κρίση χρέους: «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όμως έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα τηρηθούν» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Έθεσε τα σωστά ερωτήματα, όμως δεν έδωσε ποτέ απαντήσεις», είπε και πρόσθεσε, ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες: είναι σαφές ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ελληνική κρίση με άλλο τρόπο. Μπορούμε να επιδείξουμε περισσότερη ευελιξία, αλλά η νίκη του Τσίπρα δεν δίνει το δικαίωμα να αλλάξουν όλα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω γερμανικής εφημερίδας, είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον Έλληνα ομόλογό του να μην αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος», διεμήνυε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: