Προειδοποιήσεις ΝΑΤΟ στον Γκρούεφσκι για τη Δημοκρατία και το ζήτημα της ονομασίας




Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στην ΠΓΔΜ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ισχύουν, επιβεβαίωσε εκ νέου ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνάντησή του με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφή στον συνομιλητή του, την έντονη ανησυχία του ΝΑΤΟ για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, με έμφαση στην τήρηση των στοιχειωδών κανόνων-αξιών της Δημοκρατίας…

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, την εμπιστοσύνη στη λειτουργία του κράτους δικαίου και από την ελευθερία του Τύπου. Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε, ότι οι αξίες αυτές αποτελούν τον πυρήνα της έκφρασης του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως η Συμμαχία πιστεύει πως αυτές θα γίνουν σεβαστές από την ΠΓΔΜ.

Σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που συνταράσσει την ΠΓΔΜ, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε την ανάγκη διεξαγωγής μίας ανεξάρτητης και διεξοδικής έρευνας και επισήμανε ότι πρέπει να επιτραπεί στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ να λειτουργεί υπό ομαλές συνθήκες, ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να εμπεδώσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει πάγια επιλογή της χώρας και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της Συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε, ακόμη, ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Όσον αφορά την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την πλήρη ένταξή της στη Συμμαχία, ωστόσο, όπως είπε, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, παραμένει η ήδη υφιστάμενη προϋπόθεση από την Σύνοδο στο Βουκουρέστι, το 2008, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε πως θεμελιώδη αρχή του ΝΑΤΟ αποτελεί η συναίνεση κΑΙ ότι για την ένταξη μίας χώρας στη Συμμαχία απαιτείται ομόφωνη απόφαση και από τις 28 χώρες-μέλη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: